eur:
400.25
usd:
366.87
bux:
74592.77
2024. október 15. kedd Teréz

Milliárdokat hagyott gyermekeire Ceausescu egykori barátja

A romániai Lugoson hétfőn temették az egyik leggazdagabb román állampolgárt. A 91 éves korában elhunyt Josif Constantin Dragan becslések szerint 1,6 milliárd dolláros vagyont hagy hátra 35 éves feleségére, és három kisiskolás korú gyermekére.

Becslések szerint 250 milliárd forinttal egyenértékű vagyont hagy maga után Josif Constantin Dragan, az egyik leggazdagabb román állampolgár, akit a bánsági Lugoson a család kriptájában helyeztek örök nyugalomra.

A 91 éves korában elhunyt üzletember ugyan 1941 óta nem él Romániában, hazájában mégis rendre a leggazdagabb románok között vették számba. Tavalyelőttig még ő szerepelt az első helyen a gazdagok rangsorában, tavalyra viszont hatan is megelőzték.

A mesés vagyon elsősorban kőolajtermékekkel és földgázzal folytatott kereskedésből származik. A Drãgan által létrahozott Butan Gas társaság Olaszországban és Spanyolországban szerzett jelentős pozíciókat a palackozott propánbutángáz piacon. Az első millió azonban vitatott eredetű. Fiatal korában ugyanis a fasiszta legionárius mozgalomnak volt a tagja, és a legionáriusok küldték üzleti ügyben Olaszországba, ahonnan nem tért haza.

A kommunista diktatúra első időszakában kitiltották Romániából, de Nicolae Ceausescuval kiváló kapcsolatot sikerült kialakítania. Az általa működtetett kiadó jelentette meg és forgalmazta a Ceausescu házaspár világnyelvekre fordított könyveit. A milliomos üzletember volt 1989 után a szélsőséges nacionalista román egyesületek és pártok egyik fő finanszírozója. Elsősorban azonban a személyi kultusza okán került a lapok címoldalára.

Lugoson már életében teret és lakótelepet neveztek el róla. A nevét viselő egyetem előcsarnokában és a központi ortodox templomban is óriás méretű mozaik berakásos arcképe található. Az üzletember 1995-ben, 78 évesen vette el Ceausescu utolsó vezérkari főnökének akkor 22 éves lányát. Házasságukból három gyermek született. Õk a vagyon örökösei.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Robert C. Castel: Izrael stratégiát válthat, a Hamász emberi pajzsként használja a civileket

Robert C. Castel: Izrael stratégiát válthat, a Hamász emberi pajzsként használja a civileket

Az izraeli hadsereg kezdi megvalósítani az úgynevezett „tábornokok tervét” a Gázai övezetben, tehát megpróbálja elválasztani a terroristákat a civilektől, hogy a lakosok minél előbb biztonságos helyre kerüljenek – mondta az InfoRádióban az izraeli védelmi erők százados veteránja. Arról is beszélt, hogy ha állandósulnak a Hezbollah drón- és rakétacsapásai, még inkább át fognak tevődni a harcok Libanon északi részére.

Palócz Éva: a kereskedelmi háborúnak soha nincsenek győztesei

Ha lesz megállapodás Kína és az EU között, az európai gépjárműipar elég nagy gondban van hosszú távon is – mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a növekedésről, az infláció és az amerikai elnökválasztás kockázatairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×