eur:
400.25
usd:
366.87
bux:
74592.77
2024. október 15. kedd Teréz

Margaret Thatcher elfelejtette, hogy meghalt a férje

Emlékezetkiesésben szenved az Egyesült Királyság legendás Vasladyje, Margaret Thatcher egykori konzervatív miniszterelnök. A családi titkot a tory politikus újságíró lánya tárta fel megrázó könyvében.

Emlékezetkiesésben szenved Margaret Thatcher, Nagy-Britannia legendás miniszterelnöke, a "Vaslady". Mindezt újságíróként dolgozó lánya tárta fel új könyvében.

Thatcher 2000 óta folyamatosan vesztette el emlékezőtehetségét. A Vaslady addig arról volt híres, hogy agya szivacsként szív föl minden információt, egy családi ebéd közben azonban, amikor a délszláv háborúról beszélgettek az asztal körül ülők,  Bosznia és a Falkland-szigetek említése kapcsán zavarba jött a legendás politikus.

"Majdnem leestem a székről. Nem hittem el, amit láttam, hogy küzd a szavaival és a memóriájával. 75 éves volt, addig kikezdhetetlen elmével - írja Tatcher lánya. - Mindig olyan volt a memóriája, mint egy hírportál."

"Azelőtt semmit sem kellett neki kétszer elmondani, de ettől kezdve újra meg újra föltette ugyanazt a kérdést. Ez a legrosszabb az egészben: elveszi minden idődet. A memóriazavarosok más világban élnek, ahova nem tudod követni őket."

A könyv egyik legmegrázóbb fejezete arról szól, hogy a volt politikus már azt is elfelejtette, hogy férje, Sir Denis már nem él, rákban halt meg, 2003-ban. Lánya kénytelen volt újra meg újra emlékeztetni őt erre.

Amikor azonban egy barát Gorbacsovról kérdezte, a Vaslady újra a régi volt. Lánya szerint hivatali éveire még mindig jól emlékszik a politikus.

A brit konzervatívok legendás vezetője 1979 és 1990 közt volt a kormány feje, ma 83 éves. Orvosa nemrég, egy agyvérzés után azt javasolta neki, hogy hagyjon fel gyakori közszerepléseivel.

A Vaslady fiát azzal vádolják, hogy segítséget nyújtott ahhoz a puccskísérlethez, amely Egyenlítői Guinea diktátorát, Teodoro Obiang Nguemát akarta elűzni. 2005-ben elítélték, de óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

Nagy-Britanniában hétszázezren szenvednek memóriazavarban, ennek fele nő. A tünetek közt szerepel a feledékenység és a személyiség megváltozása is.

Címlapról ajánljuk
Robert C. Castel: Izrael stratégiát válthat, a Hamász emberi pajzsként használja a civileket

Robert C. Castel: Izrael stratégiát válthat, a Hamász emberi pajzsként használja a civileket

Az izraeli hadsereg kezdi megvalósítani az úgynevezett „tábornokok tervét” a Gázai övezetben, tehát megpróbálja elválasztani a terroristákat a civilektől, hogy a lakosok minél előbb biztonságos helyre kerüljenek – mondta az InfoRádióban az izraeli védelmi erők százados veteránja. Arról is beszélt, hogy ha állandósulnak a Hezbollah drón- és rakétacsapásai, még inkább át fognak tevődni a harcok Libanon északi részére.

Palócz Éva: a kereskedelmi háborúnak soha nincsenek győztesei

Ha lesz megállapodás Kína és az EU között, az európai gépjárműipar elég nagy gondban van hosszú távon is – mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a növekedésről, az infláció és az amerikai elnökválasztás kockázatairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×