eur:
389.54
usd:
361.84
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Elkezdték az eurók verését Szlovákiában

A közép-szlovákiai Körmöcbányán kedden ünnepélyes keretek között megkezdődött a szlovák euróérmék verése. Az év végéig közel 500 millió darab nemzeti fejoldallal rendelkező érme hagyja majd el Európa egyik legrégibb pénzverdéjét.

Nehéz feladat vár az 1328 óta működő pénzverdére, hisz az év végéig csaknem 2,5 ezer tonna érmét kell legyártania, összesen fél milliárd darabot, kezdve az egycentesektől egészen a két eurós érmékig.

A Körmöcbányán készített összes érme egyik oldalán szlovák szimbólumok lesznek láthatók.

A lakosság december elsejétől vásárolhat majd úgynevezett euróérmecsomagokat, 500 koronáért 45 különböző érmét kapnak majd, összesen 16,6 euró értékben. A jegybank így akarja megkönnyíteni az euróra való áttérést. Az szlovák euróérmék külföldön csak január elsejétől lesznek érvényesek.

Szlovákia 2009 január elsejétől Szlovénia után a volt keleti blokk második olyan országa lesz, amelyben a nemzeti fizetőeszközt az euró váltja fel. Ezzel 16-ra bővül az euróövezethez tartozó országok száma.

A július elején meghatározott átváltási árfolyam szerint egy euró értéke 30,126 korona lesz.

2009. január 16-ig még mindkét pénznem, tehát az euró és a korona is érvényben lesz, ezt követően azonban már euróval lehet fizetni, és a szlovák koronát végérvényesen kivonják a forgalomból.

A körmöcbányai pénzverdét a nagy feladat előtt teljesen felújították, új technológiai berendezésekkel látták el, annak érdekében, hogy a Szlovákiából származó érmék megfeleljenek az Európai Központi Bank legszigorúbb követelményeinek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×