eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Az írországi elutasítás után sem alakítják át az EU reformszerződését

A Lisszaboni Szerződés reformja nincs napirenden az írországi elutasítás után, mert a szöveg így is bonyolult egyensúlyozás eredménye - jelentette ki csütörtökön Anders Fogh Rasmussen. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke pedig köszönetet mondott Nagy-Britanniának, amelynek parlamentje elsőként ratifikálta a dokumentumot az népszavazás után.

Rasmussen a Financial Times című brit gazdasági napilapnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a Lisszaboni Szerződés már úgy is egymással ellentétes érdekek közötti politikai egyensúlyozás eredménye. Azt javasolta, hogy Írország tárgyaljon a szerződéssel kapcsolatos derogációkról.

A dán kormányfő szerint Írországnak sajátos nemzeti megoldásokat kell találnia, amelyek elfogadhatóak az ország és az ír nép számára, úgy, mint ahogyan ezt Dániában tették 1992-ben a maastrichti szerződés népszavazáson történt elutasítása után.

Az ír népszavazás után elsőként a brit parlament ratifikálta a dokumentumot. A döntést megköszönte José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, aki felszólította az EU-tagállamait, folytassák a szerződés ratifikálását.

"Az új szerződés hatékonyabbá, demokratikusabbá és a nemzetközi porondon erősebbé teszi majd az Európai Uniót" - hangsúlyozta közleményében az EU-bizottság elnöke.

Az EU szlovén elnöksége hangsúlyozta: a szerdai brit parlamenti ratifikálás arról tanúskodik, hogy a szerződés tovább él, és arra emlékeztetett, hogy a szerződést a 27 tagállamnak "minél előbb" jóvá kell hagynia ahhoz, hogy életbe léphessen.

A londoni alsóház tavaszi ratifikálása után a törvényhozás felső kamarája, a Lordok Háza is jóváhagyta szerda este az EU intézményi reformjára kidolgozott Lisszaboni Szerződés ratifikálásáról szóló törvényt.

Az euroszkeptikusnak tartott Nagy-Britannia az első ország, amely a múlt heti elutasító írországi népszavazás után ratifikálta a szerződést. A 27 tagországban egyedül Írországban - ahol az alkotmány ezt előírja - tartottak népszavazást az uniós reformszerződésről, amelynek parlamenti ratifikálása - Nagy-Britanniával együtt - eddig 19 országban fejeződött be.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×