eur:
399.32
usd:
364.14
bux:
74315.74
2024. október 9. szerda Dénes

Elhunyt a Hitler elleni összeesküvés utolsó résztvevője

A németországi Altenahrban, 90 éves korában elhunyt Philipp von Boeselager báró, az 1944. július 20-i, Hitler elleni merényletkísérletet elkövető csoport belső köréhez tartozó, utolsónak életben maradt összeesküvő.

Boeselager báró csütörtökre virradóra halt meg. A hírt a család is megerősítette.

A Wehrmacht kötelékében szolgáló tiszt már 1943-ban részese volt egy merényletkísérletnek a náci vezér ellen. A gróf Claus Schenk von Stauffenberg ezredes által irányított 1944. júliusi, sikertelen merénylet után a vizsgálat nem derített fényt a báró közreműködésére. A merénylethez Boeselager szerezte a robbanóanyagot.

A merénylet kudarca csaknem tíz hónappal késleltette a harmadik birodalom bukását, nagymértékben növelve a náci rezsim áldozatainak számát.

A gyakorló katolikus Boeselager a holokausztot nevezte meg, mint ami az ellenállásra ösztökélte. Egész életében sajnálta, hogy 1943 márciusában nem lőtte agyon a diktátort, amikor találkozott vele a középső hadseregcsoport főhadiszállásán. A tervet az utolsó pillanatban lefújták, a közvetlenül ezután, Hitler repülőgépén elhelyezett két pokolgép pedig nem lépett működésbe.

A náci állam üldözését Boeselager báró összeesküvő társai hallgatásának köszönhetően elkerülte. "Õrült szerencsém volt. Senki sem árult el, a kínzások ellenére sem" - mondta egy négy évvel ezelőtti interjúban.

Mint egyszer a Frankfurter Allgemeine Zeitung című konzervatív napilapnak elmondta, a Bundeswehr régóta nem mutatott iránta érdeklődést. Ehelyett különböző iskolák keresték meg, arra kérve, hogy emlékeit és élményeit ossza meg velük.

Boeselager báró a Máltai Szeretetszolgálat alapítói közé tartozott.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: álljanak a béke mellett!

Orbán Viktor: álljanak a béke mellett!

Éles hangon válaszolt a magyar kormányfő az EU-elnökségi programbeszédére reagálók felszólalásaira. Kritizálta az Európai Bizottság elnökét és a néppárti frakció vezetőjét is. Kitért arra is, hogy Nyugat-Európában hány orosz dolgozik országonként, és hogy miként kereskednek "fedett módon" az oroszokkal EU-tagállamok.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×