eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Magyarország számára siker az uniós borreform

Az eddiginél magasabb nemzeti támogatás, a cukor hozzáadásának lehetősége, a kivágási támogatások felülvizsgálata - csak néhány elem az európai uniós borreformból, amit sok éves egyeztetés után a napokban fogadott el végérvényesen az Európai Tanács. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára az InfoRádiónak elmondta: Magyarország érdekeit sikerült érvényesíteni a reformban.

Magyar szempontból siker, hogy megszületett a megállapodás az uniós borreformról: mostantól a közösség nem az úgynevezett történelmi bázis - a korábbi években folyósított támogatások összege - alapján határozza meg a további támogatási kereteket, ahhoz ezentúl a termőterület, illetve a termés nagyságát veszik alapul - mondta az InfoRádiónak a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára.

Ebből az következik, hogy Magyarország "nemzeti borítéka" 2009-re 14,4 helyett 16,8 milló euró lesz, míg 2015-ben eléri a 29,1 millió eurót.

Horváth Csaba közölte: a reformra nemcsak azért van szükség, mert az unióban óriási a borfelesleg - mivel sok spanyol, olasz és francia borász a lepárlásra való termelést tűzte ki célul -, hanem azért is, mert fejlődőben vannak, és egyre nagyobb piaci részesedést szereznek a dél-afrikai, dél-amerikai és ausztrál bortermelők.

Lépni kell, ha a termelésben és exportban egyelőre vezető Európa nem akar visszaesni - hangsúlyozta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára.

A magyar szakértők korábban úgy vélték: a tőkekivágási támogatások főként a nagy bortermelő országoknak kedveznek, nem a hazai termelőknek.

Ezzel kapcsolatban Horváth Csaba azt mondta: most már kisebb a veszélye annak, hogy kizárólag a kelet-európai országok hajtsák végre a termőterület-csökkentést, miközben a túltermelésért felelős országok semmit sem tesznek.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×