eur:
390.94
usd:
366.82
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Keményen bírálta egymást Clinton és Obama a sorsdöntő csata előtt

A riválisok a keddi, pennsylvaniai előválasztáson próbálják meg eldönteni, hogy ki is legyen az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje - vélik a kommentátorok. Hillary Clinton és Barack Obama stábja is jelentős kampánypénzeket költ, hogy biztosítsa jelöltje győzelmét. Közben a két politikus különösen kemény hangnemben bírálta egymást.

Hillary Clinton és Barack Obama kétségbeesetten próbálja a maga oldalára állítani a Demokrata Párt elnökjelöltjéről döntő úgynevezett szuperküldöttek között megtalálható ingadozókat.

A két politikus az utóbbi idők leginkább negatív kampányhirdetéseit mutatta be a helyi tévében, azzal vádolva a másikat, hogy ilyen-olyan érdekcsoportok kiszolgálója. Obama például jelentések szerint több mint 460 ezer dollárt költött el Hillary-ellenes tévéhirdetésekre, míg ellenfele 91 ezer dollárt.

Politikai elemzők azt mondják: Hillary Clintonnak tíz százalékkal kell megvernie Obama szenátort, ha versenyben akar maradni - különben a demokraták vezető politikusai hatalmas nyomást fognak rá kifejteni, hogy adja fel a versenyt.

Közben a republikánusok de facto jelöltje, John McCain szenátor már azzal foglalkozhat, hogy egyelőre az egymást marcangoló demokrata ellenfeleit próbálja népszerűtlenné tenni.

Úgy tűnik, McCain jobban tart Obamától, és kiemelte az 1960-as évek egyik ismert radikális aktivistájával - ahogy fogalmazott: egy terrorszervezet tagjával - fenntartott ismerettségét. A mára már professzorként elismert William Ayers egy interjúban azt mondta: nem sajnálja, hogy több évtizede még pokolgépeket helyezett el.

Két nappal a pennsylvaniai megmérettetés előtt a jelöltek a hagyományos vasárnapi program betartására ügyeltek: templomba mentek, családokkal találkoztak és minél többet próbáltak mutatkozni a nyilvánosság előtt. A felmérések szerint az államban a fiatalok nagy számban támogatják Barack Obamát. Nem tudni, hogy ez előnyére válik-e a demográfiailag idős, és a választásokon csak kevés szavazót produkáló Pennsylvaniában.

Obama száznál is több demokrata küldött szavazatát gyűjtötte be eddig, mint Clinton. Hillary azonban valamivel jobban áll a nagyobb befolyású, úgynevezett szuperdelegátusok terén.

Közülük azonban 300 tovább sem tudja, hogy kit támogasson, és azt mondja: amögé állnak, akinek esélye lesz megverni John McCaint novemberben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×