eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Kipakol a szökött kém: segítettünk lopni a kormánynak

Kémek segítségével lopott el az orosz kormány 500 millió dollárt az ENSZ "olajat élelmiszerért" nevű iraki programjából - állítja Szergej Tretyakov, aki személyesen is részt vett Szaddám Huszein egykori diktátor ármanipuláló akciójában.

Az ENSZ még Szaddám Huszein uralma idején azért indította el a programot, hogy segítsen az egyszerű irakiakon, akik nélkülözni kényszerültek az ország ellen a kuvaiti invázió nyomán bevezette szankciók következtében.

A program lehetővé tette Irak számára az olajeladást; a befolyt összegből Bagdadnak fizetnie kellet a háborús jóvátételt, de a pénz egy részéből élelmiszert, gyógyszert és egyéb szükségleteit is finanszírozhatta.

A program azonban lehetőséget adott a korrupcióra és csalásra is. Az ENSZ eddigi vizsgálatai szerint negyven ország kétezer cége síbolt el 1,8 milliárd dollárt.

Az egykori kettős ügynök, aki 2000-ben szökött az Egyesült Államokba, azt állítja, hogy a programon az orosz kormány is jó sokat nyert, és ezt részben ő maga tette lehetővé. Tretyakov 1995 és 2000 között az orosz ENSZ-képviseleten a kémelhárítás helyettes vezetőjeként dolgozott.

Az oroszok által felbérelt kémek között állítása szerint volt egy kanadai nukleáris fegyverszakértő, az "olajat élelmiszerért" program egyik magas rangú orosz tisztségviselője, és egy egykori szocialista ország nagykövete is. Beszámolt egy orosz üzletemberről is, aki megszerzett egy atombombát, amelyet a saját Moszkva környéki dácsáján tartott.

Könyvet reklámoz a titkaival

Az 51 éves egykori kém ezelőtt soha nem beszélt a múltjáról, most azonban egy új könyv reklámkampánya keretében több interjút is adott. A könyv szerzője Pete Earley, a The Washington Post egykori munkatársa, címe pedig: "J. elvtárs: Egy orosz kém titkai a hidegháború utáni Amerikáról".

Tretyakov azt állítja, hogy az ENSZ egy "nemzetközi kémfészek". "Valósággal vadásztunk olyan tapasztalt diplomaták után, akik az ENSZ-ben dolgoztak, és elláthattak minket információval - elsősorban olyanokkal, amelyeket az Egyesült Államok ellen használhattunk fel" - jelentette ki.

Tretyakov szökéséről először 2001-ben beszéltek, azt azonban csak egy évvel később írta meg a The New York Times, hogy a férfi valójában nem diplomata volt, hanem magas rangú orosz kém, akit menekülés után alaposan kifaggatott a CIA és az FBI.

Az orosz ENSZ-misszió egyelőre nem kommentálta az átállt ex-kém szavait.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×