eur:
389.3
usd:
362.85
bux:
68126.5
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Egy basszusgitár, a 88 éves mama és a remény

A csütörtöki előválasztás előtt néhány órával is intenzív kampányt folytattak az elnökjelöltségre pályázó amerikai politikusok. Az iowai előválasztás indítja azt a folyamatot, amelynek végén a két nagy párt egy-egy jelöltje mérkőzik majd meg novemberben az Egyesült Államok elnökségéért.

Mike Huckabee kezdi bevetni Bill Clinton módszereit - az egykori baptista tiszteletes és kormányzó egy basszusgitárral állt hívei elé, és immár átvette a vezető pozíciót a republikánus jelöltek között.

Huckabee szerint volt, aki azt mondta neki: még soha nem járt jelölőgyűlésen - caucuson, ahogy Iowában ezt hívják - de miatta elmegy, mert azt akarja, hogy ő legyen a következő elnök.

"Ne gyertek egyedül, béreljetek furgont, térítsétek el az egyházközség buszát, hozzátok a szavazókat!" - bíztatta a politikus a választókat.

Intenzív kampány az utolsó pillanatig

Nem sokkal a nyomában ott van Mitt Romney egykori massachusettsi kormányzó, aki piszkos trükkökkel vádolja vetélytársát. Rudy Giuliani volt New York-i polgármesterről pedig szinte alig hallani.

A jelöltek még pár órával az előválasztás - pontosabban: választások - előtt is ide-oda cikáztak az államban.

Iowában hagyományosan a helyi közösségben döntenek az emberek a jelöltekről, és iskolákban, tűzoltóállomásokon és közösségi házakban adják le voksukat. Az előrejelzések szerint mind a republikánus, mind a demokrata oldalon nagyon szoros a verseny.

Obama reményt kínál

A demokratáknál Barack Obama szenátor csapata mindent megtett a választók mozgósításáért.

Obama emberei a többiekhez hasonlóan telefonhívásokkal bombázták a helyieket és a szavazáson való részvételre buzdították őket.

A szentáor azt reméli, hogy az új politikai stílus, a remény hívószava és az új személyiség - az első fekete elnök - ígérete az ő javára billenti el a mérleget.

Sokan még mindig Hillaryben hisznek

Egyes elemzők azonban a korábbi kételkedés után továbbra is Hillary Clintonra fogadnának - még annak ellenére is, hogy a volt First Lady Iowában nem szerepelhet jól.

Hillary 88 éves édesanyját tolta a rivaldafénybe, hogy megerősítse támogatását a női szavazók körében.

A helyi demokratapárti szavazók egyharmada ugyanakkor még nem döntötte el, kit támogat, és akár a középosztályért kampányoló John Edwards szenátorra adhatja voksát.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Befolyásolhatja a mai kereskedést, hogy ma délután érkezik az amerikai munkanélküliség legfontosabb mutatója, hiszen a munkanélküliség bármilyen irányba történő elmozdulása óriási jelentőséggel bír. Ami pedig az előjeleket illeti, a határidős indexek állása alapján az európai és az amerikai tőzsdék is pluszban nyithatnak majd.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×