eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

"Rettenetesen félünk és szégyelljük magunkat" - az év internetes nyertesei I.

Itt az év vége, ami hagyományosan a különböző összegző összeállítások ideje is. A brit The Daily Telegraph segítségével mi is visszatekintünk az év legnagyobb internetes nyerteseire. Talán furcsa közéjük sorolni a burmai ellenzéket, melynek 2007-es felkelését brutálisan vérbe fojtotta a hatalom, ám az internet szempontjából még ez is áttörés volt.

Megkínzott szerzetesek, összevert járókelők, a sokktól megnémult asszonyok, az éjszaka elhurcoltak sikolyai - a Burmából menekültek vallomásaiból egyértelműen kiderül, hogy a katonai junta fizikai erőszakkal és lelki terrorral áll bosszút a szeptemberi tüntetésekért.

Mindezek fényében talán érdekes választásnak tűnik a burmai ellenzék bármilyen sikeréről beszélni, ám a szeptemberi események a tiltakozások leverése ellenére világossá tették az internet erejét.

A burmai hatóságok ugyanis mindent megtettek, hogy cenzúrázzák az email-szolgáltatókat, mint amilyen a Yahoo vagy a Hotmail. Ennek ellenére az ellenzéki csoportok sikeresen töltöttek fel a netre fotókat, videókat és a demonstrációkról szóló beszámolókat.

Az így napvilágot látott információkat aztán a nyugati hírszolgáltatók bizonyítékként használták fel a junta brutalitásának bemutatására. Más kérdés, hogy a burmai hatóságok a teljes internet-hozzáférés lehetetlenné tételével válaszoltak a történtekre, ám addigra már nem tagadhatták a jogsértéseket és a kegyetlenkedéseket.

Egy szemtanú például arról számolt be, hogyan büntettek meg a katonák egy fiatalasszonyt, aki megtapsolta a tüntetésre készülő szerzeteseket.

"A barátnőm nem vett részt a tüntető menetben, csak kilépett a házból, hogy lássa a szerzeteseket, rájuk mosolygott és megtapsolta őket. Csak fél percig maradt kinn, de a hadsereg egyik biztonsági kamerája rögzítette ezt. Elvitték és megverték. Azóta annyira retteg, hogy el sem hagyja a szobáját, és nem beszél senkivel" - mesélte a szemtanú.

Egy ranguni arról számolt be a segélymunkásoknak, hogy egész éjszaka hallják a sikolyokat, ahogy a katonák begyűjtik a szomszédjaikat. "Eleinte őrlődtünk, hogy a segítségükre siessünk-e, vagy bújjunk az ajtó mögé. De mindig elbújunk. Rettenetesen félünk - és szégyelljük magunkat."

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×