eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kőkemény fenyegetés: "Mostantól minden szükségest megteszünk"

Török csapatok hatoltak be Észak-Irakba, hogy ott felszámolják a szeparatista kurd lázadók bázisait - közölte az iraki kurd régió egyik biztonsági illetékese. Ez az első szárazföldi akció azóta, hogy az ankarai parlament októberben felhatalmazta a hadsereget az iraki invázióra.

A hétvégén órákon át bombázták török harci gépek Észak-Irakot, most pedig be is hatoltak a török katonák a szomszédos ország területére - mondta az AFP-nek Dzsabbar Javar, az iraki kurd pesmerga milícia szóvivője.

A 300 katona behatolásának tényét a török területeken támadásokat végrahajtó PKK vezetői is megerősítették.

Egy helyi tévéadó szerint a törökök négy faluban alakítottak ki harcálláspontot.

Nem tudni, meddig akarnak maradni

Törökország azóta fenyegetőzött egy Észak-Irak elleni akcióval, hogy a törökországi autonómiáért küzdő kurd PKK emberei októberben - a határon átcsapva, török területen - megtámadtak és megöltek 12 katonát.

Egyes elemzők szerint a törökök csak azért nem indítottak nagyszabású inváziót, mert szövetségesük, az Egyesült Államok, és Irak is keményen lobbizott ez ellen. Abdullah Gül török elnök azonban azt mondta "mostantól minden szükségest megteszünk a terror elleni háborúban."

Az ügy pattanásig feszítette a török-amerikai viszonyt. Török politikusok többször is azzal vádolták meg Washingtont, hogy nem próbál nyomást gyakorolni Irakra a PKK-harcosok kiadatásáért, Bagdadot, pedig azzal, hogy megtűri az ország területén a törökök által terroristának nevezett fegyvereseket.

Amerika két szövetségese között egyensúlyoz

Miközben az iraki kormány az ország szuverenitásának durva megsértésével vádolja szomszédját, addig a PKK közölte "él az önvédelem szent jogával és visszavág".

A helyzetet bonyolítja, hogy a kurdok lakta Észak-Irak az amerikai-brit szövetség jóvoltából már Szaddam Husszein uralmának utolsó éveiben is nagyfokú autonómiát élvezett és ezt megtartotta. A körzet a mai napig Irak legnyugottabb térsége.

Az amerikaiak számára különösen kellemetlen, hogy két külcsfontosságú szövetségesük, a törökök és az iraki kurdok között kell egyensúlyozniuk.

A török hadsereg szerint a vasárnapi bombázásokat például "jóváhagyta" Washington, azzal, hogy hírszerzési anyagokat adott át, és megnyitotta az észak-iraki légteret. Az amerikai külügyminisztérium ugyanakkor ezt nem volt hajlandó megerősíteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×