eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Újabb kormányzati adatkezelési botrány Nagy-Britanniában

Hárommillió brit adatai - nevek, címek, telefonszámok - "vesztek el" még májusban az Egyesült Államokban, olyanoké, akik 2004 szeptembere és 2007 áprilisa között töltötték ki a KRESZ-tesztet.

Az adatok akkor tűntek el, amikor az autóvezető-oktatás minőségét felügyelő szervezet szerződéses partnercége, a Pearson's elvesztette az azokat tároló merevlemezt az Egyesült Államokbeli Iowa államban idén májusban.

Az ügyről hétfő kora este tartott beszámolót a parlamentben a brit közlekedésügyi miniszter, Ruth Kelly. A tárcavezető elmondta: az adatokat kifejezetten a Pearson'snak szánták, ezért olyan módon vitték fel a merevlemezre, hogy ahhoz más közvetlenül ne férhessen hozzá.

Nem komoly

A miniszter közölte: az adathordozót nem postán adták fel, egyszerűen arról van szó, hogy nincs ott, ahol lennie kellene.

Az adatvesztésnek a szakértők szerint nincs különösebb kockázata, mivel a merevlemez nem tartalmazta a tanulóvezetők banki, társadalombiztosítási vagy születési adatait, Ruth Kelly ennek ellenére elnézést kért minden érintettől: azoktól, akik 2004 szeptembere és 2007 áprilisa között vettek részt a KRESZ-vizsgán.

A közlekedési miniszter azután szólalt fel a parlamentben, hogy a pénzügyi tárca vezetője, Alistair Darling évközi beszámolót tartott az októberi adatkezelési botrányról: akkor a királyi adó- és vámhivatal "vesztett el" két cd-t, amelyek 25 millió brit adófizető adatait tartalmazták.

Kidobták őket?

A cd-ket a brit adóhivatal munkatársa adta fel a nagy-britanniai Washingtonban, a csomagnak pedig a londoni székhelyű brit állami számvevőszéhez kellett volna megérkeznie.

Az elveszett adathordozókon az összes olyan brit család tagjainak személyes adatai megtalálhatók, akiknek 16 éven aluli gyermekük van, vagyis jogosultak a gyermekgondozási támogatásra.

Bár a rendőrség még mindig vizsgálódik az ügyben, a hírek szerint a nyomozók úgy tartják: a cd-ket valószínűleg valaki egyszerűen a szemétbe dobta. Arra legalábbis egyelőre nem utal semmi, hogy az adatok rossz kezekbe kerültek volna.

Az ellenzék már az októberben kirobbant adatkezelési botrány kapcsán is élesen bírálta a kormányt, amely most újabb kritikákat kapott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×