eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Megkegyelmeztek a megerőszakolt lánynak

Hat hónap börtönre és 200 korbácsütésre ítélték, de most megkegyelmeztek annak a fiatal szaúdi lánynak, akit korábban többen megerőszakoltak. A nyugati szemmel érthetetlen ügy - az áldozat megbüntetése - hatalmas felháborodást váltott ki külföldön.

A bűntett színhelye miatt csak Katif-lányként ismert tizenévest hét, késsel fenyegetőző férfi erőszakolta meg. Ami külföldön hatalmas felháborodást váltott ki, az az volt, hogy ezek után még el is ítélték az áldozatot.

A támadást követően, melynek során a lánnyal a kocsiban tartózkodó fiatal férfit is megerőszakolták, 2006 októberében egy bíróság 90 korbácsütésre ítélte a lányt. Az indok az volt, hogy nyilvános helyen idegen férfival tartózkodott együtt - a szaúdi jogban ezt a cselekényt kilvának nevezik. Fellebezését követően az ítéletet még meg is szigorították: immár 200 korbácsütést kellett volna elszenvednie, és hat hónapot börtönben töltenie.

A nyilvánosság elé tárta az ügyet, még szigorúbban megbüntették

A bíró mindezt azzal indokolta, hogy "a nő a média segítségével akarta bosszantani és befolyásolni a bíróságot".

Ugyanakkor a nemi erőszakot végrehajtó férfiakat is megbüntették, először csak 1 és 5, később 2 és 9 év közötti büntetéseket kaptak. A szaúdi törvények szerint nemi erőszakért halálbüntetés jár, de "tanúk és vallomások hiányában" a támadókra enyhébb ítéleteket szabtak ki. A férfiak néhány óra leforgása alatt 14-szer erőszakolták meg a lányt, és egyikük még felvételeket is készített mobiltelefonjával.

A bíróság bevonta a lány ügyvédjének működési engedélyét is.

Külföldi nyomás miatt kapott kegyelmet?

A helyzetet tovább bonyolította, hogy az áldozat a szaúdi vallási vezetés által lenézett síita kisebbség tagja. "A vahabiták utálják a síitákat, és az összes bíró vahabita" - kommentálta Ali al-Yami, a washingtoni székhelyű Szaúdi Demokrácia és Emberi Jogi központ igazgatója a hírt.

Az ügy akkora felháborodást váltott ki külföldön, hogy a szövetségese emberi jogi gyakorlatát igen ritkán és óvatosan bíráló Washington is "sokkolónak" nevezte azt. A nemzetközi jogvédő szervezetek haragja azonban még nagyobb volt, és a Human Rights Watch például "butának" nevezte a Bush-kormányzatot, amiért az nem tiltakozott hangosabban. A szaúdi külügyminisztert a néhány hete zajlott izraeli-palesztin békekonferencián is a tizenéves lányról szóló kérdésekkel bombázták.

Magát az ítéletet nem kérdőjelezték meg

Abdullah szaúdi király ezt követően döntött úgy, hogy kegyelemben részesíti a lányt. Egy hétfőn megjelent szaúdi lap szerint azonban mindez még nem jelenti, hogy az uralkodó igazságtalannak minősítette volna az ítéletet. A szaúdi igazságügyi miniszter úgy fogalmazott: a királynak joga van kegyelmet gyakorolni, "ha úgy látja, hogy ez a társadalom érdeke".

A konzervatív sivatagi királyság vezetőjét sokan "nyugatbarátnak" tartják, és keményvonalas interet-fórumokon máris bírálták, amiért úgymond meghajolt a külföldi nyomás előtt.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×