eur:
387.69
usd:
357.11
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Harminchárom év börtönt kapott a háborús bűnös

Harminchárom év börtönre ítélte a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék Dragomir Milosevic egykori boszniai szerb tábornokot Szarajevó ostromáért.

Az ítélet szerint a 65 éves egykori katonatiszt, Dragomir Milosevic emberiesség elleni bűntetteket követett el, és megsértette a hadi jogot és szokásokat a bosnyák főváros 1994-95-ös lövetésekor.

Szarajevó ostromának egy korábbi vezetőjét tavaly életfogytiglanra ítélte a törvényszék.

A szerb tábornok 2004 decemberében önként adta fel magát a hágai törvényszéknek, s ártatlannak vallotta magát.

Alex Whiting hágai ügyész a per januári kezdésekor a törvényszék előtt hangsúlyozta: Szarajevó esetében egy túlerőben lévő hadsereg gránátvetői és orvlövészei kérlelhetetlenül zúdítottak tüzet egy városra, ahol még a mindennapi tennivalók elvégzése is életveszélyes feladattá vált, állandó megfélemlítésnek téve ki a polgári lakosságot.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×