eur:
393.75
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Olmert: Szíriát szívesen látják a béketárgyalásokon

Ehud Olmert izraeli kormányfő vasárnap közölte: szívesen látja Szíriát a jövő héten az Egyesült Államokban tartandó közeli-keleti tárgyalásokon. Közben Mahmúd Abbász palesztin elnök már meg is érkezett Washingtonba.

Az izraeli kormányfő a Washingtonba tartó repülőgépe fedélzetén közölte: Izrael kedvezően fogadja Szíria részvételét a Maryland szövetségi állambeli Annapolisban kedden tartandó konferencián. "Állandóan hangsúlyoztuk, hogy érdekünkben áll Szíria részvétele" - mondta Olmert.

Szíria korábban közölte: csak akkor vesz részt az annapolisi értekezleten, ha ott szó lesz az 1967-ben Izrael által megszállt Golan-fennsík visszaadásáról.

A palesztin elnök helyi idő szerint szombaton éjfél előtt érkezett meg a Washington melletti Andrews katonai bázisra. Abbász a repülőgépen az őt kísérő palesztin újságírókkal közölte: azért megy Annapolisba, hogy megpróbálja megvalósítani a palesztin nép álmát: létrehozni független államát.

"Azt kívánjuk, hogy Annapolis a nemzetközi határozatok, a közel-keleti "útiterv", az arab békekezdeményezés és Bush amerikai elnök két államról, Izraelről és Palesztináról szóló víziója megvalósításához vezessen" - mondta Mahmúd Abbász, aki szerint a tanácskozáson való széles körű nemzetközi részvétel mutatja: a nemzetek közössége támogatni kívánja a békefolyamatot.

Ugyancsak az amerikai fővárosban tartózkodik Ahmed Korei palesztin főtárgyaló, aki szerint nem valószínű, hogy George Bush mandátumának lejárta előtt sikerül egy izraeli-palesztin békemegállapodást tető alá hozni.

Korei kételyeinek adott hangot az ügyben is, hogy sikerül-e még a keddi tanácskozás előtt kidolgozni egy olyan dokumentumot, amely a leendő tárgyalások alapjául szolgálhat. "Meglátjuk holnap, hogy sikerül-e betemetni az árkot, ha nem, akkor a dokumentum nélkül foguk neki a tárgyalásoknak" - mondta Korei.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×