INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Olmert: Szíriát szívesen látják a béketárgyalásokon

InfoRádió / MTI
Ehud Olmert izraeli kormányfő vasárnap közölte: szívesen látja Szíriát a jövő héten az Egyesült Államokban tartandó közeli-keleti tárgyalásokon. Közben Mahmúd Abbász palesztin elnök már meg is érkezett Washingtonba.

Az izraeli kormányfő a Washingtonba tartó repülőgépe fedélzetén közölte: Izrael kedvezően fogadja Szíria részvételét a Maryland szövetségi állambeli Annapolisban kedden tartandó konferencián. "Állandóan hangsúlyoztuk, hogy érdekünkben áll Szíria részvétele" - mondta Olmert.

Szíria korábban közölte: csak akkor vesz részt az annapolisi értekezleten, ha ott szó lesz az 1967-ben Izrael által megszállt Golan-fennsík visszaadásáról.

A palesztin elnök helyi idő szerint szombaton éjfél előtt érkezett meg a Washington melletti Andrews katonai bázisra. Abbász a repülőgépen az őt kísérő palesztin újságírókkal közölte: azért megy Annapolisba, hogy megpróbálja megvalósítani a palesztin nép álmát: létrehozni független államát.

"Azt kívánjuk, hogy Annapolis a nemzetközi határozatok, a közel-keleti "útiterv", az arab békekezdeményezés és Bush amerikai elnök két államról, Izraelről és Palesztináról szóló víziója megvalósításához vezessen" - mondta Mahmúd Abbász, aki szerint a tanácskozáson való széles körű nemzetközi részvétel mutatja: a nemzetek közössége támogatni kívánja a békefolyamatot.

Ugyancsak az amerikai fővárosban tartózkodik Ahmed Korei palesztin főtárgyaló, aki szerint nem valószínű, hogy George Bush mandátumának lejárta előtt sikerül egy izraeli-palesztin békemegállapodást tető alá hozni.

Korei kételyeinek adott hangot az ügyben is, hogy sikerül-e még a keddi tanácskozás előtt kidolgozni egy olyan dokumentumot, amely a leendő tárgyalások alapjául szolgálhat. "Meglátjuk holnap, hogy sikerül-e betemetni az árkot, ha nem, akkor a dokumentum nélkül foguk neki a tárgyalásoknak" - mondta Korei.

A címlapról ajánljuk