eur:
390.62
usd:
364.34
bux:
68293.32
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Ágyharisnya, hátasló, és még több ezer nászajándék - királyi titkok

Hatvanadik házassági évfordulóját ünnepli II. Erzsébet és férje, Fülöp edinburghi herceg. Az angol uralkodóház történetében ez az első alkalom, hogy a királyi pár megérte a hatvanadik évfordulót. Vasárnap Károly herceg adott vacsorát szülei tiszteletére, hétfőn hálaadó istentiszteletre került sor, kedden II Erzsébet és Fülöp herceg Máltára utazik.

A vasárnapi díszvacsorán és a hétfői istentiszteleten megjelenhetett Fülöp herceg német rokonsága is. 1947-ben, az esküvőn nem lehettek ott, mert túl közeli volt a hitleri Németország ellen, nagy véráldozatokkal vívott világháború, és Angliában a németek nem voltak szívesen látott vendégek.

1947-ben, a háborús ellátási nehézségek még nem múltak el teljesen és az esküvői ruha anyagához az egész királyi család összegyűjtötte a textilvásárlási jegyeit. Az élelmiszert is jegyre adták akkor, de azért volt esküvői torta, méghozzá 2 méter 74 centi magas.

Fülöp, az ifjú tengerésztiszt két legénybúcsút rendezett az esküvő előtt. Az elsőn a sajtó képviselői is megjelenhettek, de azt mondják, a második volt az igazi, a herceg klubjában.

A visszaküldött esküvői csokor

A ceremónia a Westminster apátsági főtemplomban volt, a canterbury érsek adta össze a párt. Szintén a háború közelségének tudható be, hogy Erzsébet királyi hercegnő az esküvői csokrot visszaküldte a katedrálisba, hogy helyezzék azt ott az ismeretlen katona sírjára.

London hétfőn zuhogó esőre és hideg, szeles időre virradt, de kétezer meghívott jelenlétében sor került a hálaadó istentiszteletre, ahol a kedvenc unoka, Vilmos herceg olvasott fel a Szentírásból, majd korunk legünnepeltebb brit színésznője, Judi Dench mondta el az udvari költő, Andrew Motion alkalmi versét.

Ott voltak, immár meglett férfiakként azok a kóristák, akik 1947-ben az esküvőn énekeltek, és a királyi pár meghívott a nép köréből 10 olyan házaspárt, akik ugyanazon a napon keltek egybe.

Ágyékkötő Ghanditól?

Hatvan éve 2500 ajándékot kapott az ifjú pár. Egy asszonyság mindkettejüknek ágyharisnyát kötött. Ugyanis Angliában a hálószobát nem fűtik, elkel a vastag zokni az ágyban. Faruk egyiptomi király viszont jadéval díszített, mesés értékű arany nyakéket küldött a hercegnőnek.

Kapott Erzsébet igazi ritkaságot is: több száz nejlonharisnyát. Nem volt könnyű szerezni ebből az újdonságból 1947-ben. Volt az ajándékok között egy arabs hátasló, az indiai kormány viszont egy kis horgolt csipketerítőt küldött, amihez a gyapotszálat maga Gandhi fonta a rokkáján. Erzsébet anyakirálynő félreértette a dolgot és dohogva jegyezte meg VI. György királynak: "micsoda ötlet Gandhitól ágyékkötőt küldeni ajándékba."

Kedden II. Erzsébet és Fülöp herceg Málta szigetére utazik, feleleveníteni ifjúsága szép napjait. Ugyanis 1949 és 1951 között ott éltek, Fülöpöt a haditengerészet oda rendelte szolgálatra.

A brit királyi család újabb nemzedéke nem mondhatja magát ilyen szerencsésnek a házasságban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×