eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Aggasztóan nő az infláció Németországban - elérte a 2,5 százalékot

Aggasztóan nőtt az elmúlt hónapban infláció Németországban, és már megközelíti a 2,5 százalékot. Ez főleg a nyersolaj árának jelentős emelkedésével függ össze. A konjunktúra és üzleti hangulatmutató azonban nem rosszabbodott az előző hónapihoz képest.

Júliusban és augusztusban csak 1,9 tized százalék volt az infláció, a múlt hónapban azonban a drágulás üteme már átlépte a bűvös határnak tekintett 2 százalékot, így Németországban szeptemberben az elmúlt évhez viszonyítva 2,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

A wiesbadeni Központi Statisztikai Hivatal szakértői az infláció felszökését főleg a nyersolaj árának drasztikus emelkedésére vezetik vissza: az év eleje óta a fűtőolaj ára 3,1 százalékkal nőtt. De az élelmiszerek is átlagosan 2,7 százalékkal drágultak, ezen belül a vajért ma csaknem kétszer annyit kell fizetni, mint a nyár elején.

A villanyáramért is jóval többet kell fizetniük a fogyasztóknak, az 7,4 százalékkal lett drágább.

Ennek ellenére a gazdasági élet óvatos derűlátással tekint a jövőbe, legalábbis erre a vall a mannheimi Európai Gazdaságkutató Központnak a következő fél évre vonatkozó előrejelzése.

Eszerint a válaszadók ma nem tartják rosszabbnak a közeljövő kilátásait, mint a múlt hónapban. De a nyár elején készült, erősen bizakodó hangulatú felméréshez viszonyítva a mai már aggodalmat is rejt.

Hanganyag: Vincze András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×