eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Pódiumbeszélgetésre hívta meg Bush elnököt egy iráni egyetem

Az emberi jogokra és a holokausztra is kiterjedő pódiumbeszélgetésre hívta meg egy iráni egyetem George W. Bush amerikai elnököt egy héttel azután, hogy Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök előadást tartott a New York-i Columbia Egyetemen. A Fehér Ház visszautasította a meghívást.

Bush elnököt a meshedi Firdauszí Egyetem látná vendégül, hogy válaszoljon a diákok és a tanárok kérdéseire. A beszélgetésen nem zárkóznának el az olyan érzékeny témáktól sem, mint az emberi jogok - jelentette a Fársz hírügynökség.

Ahmadinezsád elnöknek nem lenne kifogása az ellen, hogy Bush előadást tartson a perzsa állam egyik felsőoktatási intézményében - derült ki egyik napokban adott nyilatkozatából.

Dana Perino, a Fehér Ház szóvivője kijelentette, hogy nem veszik komolyan a meshedi egyetem meghívását. Hangsúlyozta, hogy Bush elnök majd akkor fontolhat meg egy ilyen javaslatot, ha Iránban szabad és demokratikus társadalom alakul ki, az ország nem atomfegyver birtoklására törekszik, és nem buzdít Izrael elpusztítására.

Az iráni médiában és a politikai körökben felháborodást keltett Ahmadinezsád fogadtatása a New York-i egyetemen. Előadása előtt Lee Bollinger, a Columbia elnöke "szánalmas és kegyetlen diktátornak" nevezte a vendéget, bírálva Irán emberi jogi teljesítményét és külpolitikáját, valamint azt, hogy az elnök tagadja a holokausztot, és többször is kijelentette, hogy Izraelt le kell törölni a térképről.

Az iráni sajtó és az állami televízió diadalmenetként ünnepelte Ahmadinezsád New York-i látogatását, beleértve az ENSZ-közgyűlésben elhangzott beszédét is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×