eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Izrael 87 Fatah-tagot enged ki a börtönből

Izrael elkezdte hétfőn 87 olyan palesztin bebörtönzött szabadon bocsátását, aki a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah mozgalomhoz vagy más kisebb csoporthoz tartozik, de nem tapad vér a kezéhez, és ígéretet tett arra, hogy nem vesz részt erőszakos cselekményben.

A szóban forgó foglyokat a Negev-sivatagban található Keciót börtönből engedték ki, és autóbuszokra szállították őket, amelyek Ciszjordániába, illetve a Gázai övezetbe tartanak. A folyamat azonban technikai okok miatt néhány órával elhúzódik - közölte egy izraeli tisztségviselő.

A foglyok többsége a Fatah által ellenőrzött Ciszjordánia területéről, közel egyharmaduk pedig a június óta a rivális Hamász radikális szervezet ellenőrzése alatt álló Gázai övezetből származik.

A foglyok elengedésével Izraelnek az a célja, hogy támogatást nyújtson Abbásznak az iszlamista Hamásszal szemben a palesztin államiságról szóló, Washington kezdeményezte konferencia előtt. A zsidó állam jelenleg több mint 11 ezer palesztint tart fogva izraeli börtönökben.

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök és Abbász elnök szerdán találkozik az izraeli kormányfő jeruzsálemi rezidenciáján abból a célból, hogy előkészítsék a novemberi nemzetközi értekezletet. A két fél között egyelőre nincs egyetértés arról, milyen jellegű közös dokumentumot fogalmaznak majd meg: a palesztinok a rendezésre vonatkozó részletes keretmegállapodást szeretnének, míg Izrael rövid, kevésbé pontosan fogalmazó nyilatkozatot támogatna.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Támadnak az oltásellenesek Magyarországon - Máris itt az első válasz a veszélyre!

Támadnak az oltásellenesek Magyarországon - Máris itt az első válasz a veszélyre!

Az oltásellenesség hazai helyzetéről készül felmérés a gyermek háziorvosi praxisokban, miután egyre több gyermekorvost jelentenek fel szülők amiatt, mert nem adnak mentesítést a kötelező védőoltások alól. Erről Kántor Irén, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) új elnöke beszélt a Portfólio-nak egy háttérbeszélgetés után, amelyen többek között kiderült, hogy folyamatosan nő az országban a betöltetlen gyermek háziorvosi praxisok száma, ami jelenleg 150, valamint, hogy továbbra is magas, 62 év a szakmában dolgozó doktorok átlagéletkora. Szó volt az iskolai igazolásokról, az új ügyeleti rendszerről, valamint arról is, hogy a gyermek háziorvosok miként próbálnak meg harcolni az egyre nagyobb mértékű gyermekkori elhízással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 09:46
×
×
×
×