eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Műhelytitkok egy miniszterelnök életéből

Némi meglepetésre nem közvetlen elődje és barátja, Tony Blair, hanem a legendás konzervatív miniszterelnök, Margaret Thatcher dolgozószobáját választotta napi munkájának helyszínéül az új brit kormányfő. Gordon Brown a brit The Sun bulvárlapnak adott exkluzív interjúban beszélt arról is, hogy a régebbi feszültségek ellenére még mindig barátok Tony Blair-rel, akivel gyakran beszélnek telefonon.

Nehéz napokat él át Gordon Brown. A közelmúltban hivatalba lépett brit miniszterelnöknek eddigi rövid kormányfősége idején már szembe kellett néznie több becsődölt merénylet-kísérlettel, egy orosz diplomáciai válsággal és a jelenleg is komoly gondokat okozó árvízzel.

A miniszterelnök érdekes módon nem közvetlen elődje, Tony Blair, hanem az általa vezetett Munkáspárt szimpatizánsai körében finoman szólva is kevéssé kedvelt Margaret Thatcher dolgozószobájából irányítja a napi ügyeket.

A szobához vezető híres folyosón minden korábbi kormányfő portréja ki van akasztva - kivéve Tony Blairét, akinek felesége még nem döntötte el, hogy melyik fekete-fehér képet válassza.

Egy átlagos nap

A The Sun bulvárlap Gordon Brownt hétfőn látogatta meg, ami a miniszterelnök szerint egy átlagos napnak számít. A kormányfő hajnali ötkor már egy helikopteren ült, amellyel az árvíz által leginkább sújtott angliai területek felé repült.

A nap tulajdonképpen csak másnap hajnali egykor ért véget, amikor a miniszterelnök megkapta a megnyugtató üzenetet arról, hogy a Gloucestershire-ben található egyik elektromos állomás környékén elmúlt a közvetlen veszély.

"Fogalmam sincs, általában mennyit alszom. Ez változó. De nézzük máshonnan. Ha valahol ott kell lennem, akkor ott leszek. Ez mind része egy átlagos napomnak" - fejtegette Gordon Brown.

"Ez a munka hatalmas felelősség. Úgy érzem, az a dolgom, hogy képességeim legjavát nyújtsam. (...) Nem szeretnék majd visszatekinteni és azt mondani, hogy valami azért nem sikerült, mert nem dolgoztam elég keményen, vagy mert nem volt elég erőm a nehéz döntések meghozatalához" - mondta a brit miniszterelnök.

Barátok maradnak

Gordon Brown szerint a miniszterelnöki munka egyik nagy kihívása, hogy olyan hosszú távon ható döntéseket is meg kell hozni, melyek nélkül az ország később hátrányba kerülne.

A kormányfő hangsúlyozta: mindig is barátok lesznek elődjével, Tony Blair-rel, annak ellenére, hogy éveken keresztül érezhető volt némi feszültség közöttük. "Nem fogom elveszíteni a barátságát. Mindig is jó barátom lesz és ha megkérdezik, ő is ezt mondja majd" - mondta Gordon Brown, hozzátéve, hogy rendszeresen beszélnek telefonon.

A brit kormányfő a jövő héten repül Washingtonba, hogy hivatalosan is találkozzon George Bush amerikai elnökkel. Az amerikai-európai viszony kapcsán Gordon Brown leszögezte: Európa egyetlen pontján sincs jövője az Amerika-ellenességnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×