eur:
369.22
usd:
344.69
bux:
48117.93
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert

Ha az elnök nem dohányzik, senki sem dohányzik

A legtöbb országban azért tiltják be a nyilvános helyen való dohányzást, hogy megvédjék a nemdohányzó többséget a cigaretta káros hatásaitól. Nem így Észak-Koreában, ahol mindössze egyetlen embert akarnak megvédeni.

Észak-Korea 22 millió lakosából kilencmillió cigarettázik, azaz az emberek 40 százaléka füstölög. A szocialista országba nem sok multinacionális vállalat tehette be a lábát, az egyik éppen egy dohánygyártó cég, a British American Tobacco.

Az országban most mégis azt tervezik, hogy a világ számos pontjához hasonlóan betiltják a dohányzást a nyilvános helyeken. No nem azért, mert megelégelték a káros szenvedély miatti egészségügyi kiadásokat, vagy hogy megóvják az embereket a tüdőráktól.

A szocialista országban egyetlen ember miatt akarják a tiltást: az elnökük, Kim Dzsong Il miatt. A vezető orvosai ugyanis azt tanácsolták, hogy kerülje a cigarettázást és az alkoholfogyasztást is.

Nemrég világszerte arról írt a sajtó, hogy az elnök szívműtéten esett át, és a cukorbetegségéről szóló hírek is kijutottak az ország határain. A kezelői még 2000-ben tanácsolták Kim Dzsong Ilnek, hogy fogyjon le pár kilót, és adjon fel a káros szenvedélyével.

Most azonban elhatározták, hogy közvetlen környezetében senki nem gyújthat rá, még a legmagasabb rangú tisztviselők sem.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Jelentősen emelkedtek a tőzsdék múlt héten, miután az amerikai törvényhozók elfogadták az amerikai adósságplafonról szóló törvényjavaslatot. Az ázsiai piacok nagyrészt emelkedtek hétfőn, miután Joe Biden hétvégén aláírta az amerikai adósságplafonról szóló törvényt. Ezzel szemben európai tőzsdék a múlt pénteki rali után iránykereséssel kezdték ezt a hetet, és az USA-ban is csak minimális elmozdulások látszanak. Mindeközben az olajárakra is érdemes figyelni, amelyek felpattantak azt követően, hogy Szaúd-Arábia további napi egymillió hordóval csökkenti a kitermelést, és további termeléscsökkentést ígért.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×