eur:
395.72
usd:
372.21
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Ha az elnök nem dohányzik, senki sem dohányzik

A legtöbb országban azért tiltják be a nyilvános helyen való dohányzást, hogy megvédjék a nemdohányzó többséget a cigaretta káros hatásaitól. Nem így Észak-Koreában, ahol mindössze egyetlen embert akarnak megvédeni.

Észak-Korea 22 millió lakosából kilencmillió cigarettázik, azaz az emberek 40 százaléka füstölög. A szocialista országba nem sok multinacionális vállalat tehette be a lábát, az egyik éppen egy dohánygyártó cég, a British American Tobacco.

Az országban most mégis azt tervezik, hogy a világ számos pontjához hasonlóan betiltják a dohányzást a nyilvános helyeken. No nem azért, mert megelégelték a káros szenvedély miatti egészségügyi kiadásokat, vagy hogy megóvják az embereket a tüdőráktól.

A szocialista országban egyetlen ember miatt akarják a tiltást: az elnökük, Kim Dzsong Il miatt. A vezető orvosai ugyanis azt tanácsolták, hogy kerülje a cigarettázást és az alkoholfogyasztást is.

Nemrég világszerte arról írt a sajtó, hogy az elnök szívműtéten esett át, és a cukorbetegségéről szóló hírek is kijutottak az ország határain. A kezelői még 2000-ben tanácsolták Kim Dzsong Ilnek, hogy fogyjon le pár kilót, és adjon fel a káros szenvedélyével.

Most azonban elhatározták, hogy közvetlen környezetében senki nem gyújthat rá, még a legmagasabb rangú tisztviselők sem.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×