eur:
385.93
usd:
355.54
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Felrúgta a hagyományt az új brit kormányfő

A nemrég hivatalba lépett brit kormányfő első külföldi útja a szokásoktól eltérően nem Washingtonba, hanem Berlinbe vezetett. Gordon Brown látogatása alatt határozott hangot ütött meg Oroszországgal szemben a Litvinyenko-ügy miatt.

Gordon Brown Berlinben igyekezett eloszlatni azokat a feltételezéseket, hogy hivatali elődjével ellentétben hangsúlyosabban akarja kezelni a Berlinhez fűződő viszonyt, mint a Washingtonnal fenntartott kapcsolatot.

A brit miniszterelnök csupán egyeztetési kérdéssel magyarázta, hogy első hivatalos útja nem az amerikai, hanem a német fővárosba vezetett.

Ezek után egy brit kormányfőhöz képest szokatlanul elismerő hangon nyilatkozott a német kancellár uniós politikájáról, amikor a nemrég tartott brüsszeli csúcsértekezlet sikerét elsősorban Angela Merkelnek tulajdonította.

Gordon Brown utalt arra is, hogy rendszeresen napirendre tűzi majd Nagy-Britannia csatlakozását az európai valutaegységhez.

Lugovojt akarják

A politikus a német kancellárral közösen tartott sajtóértekezletén hosszasan foglalkozott a brit-orosz viszonnyal és hangoztatta, hogy London a lehető legjobb viszonyra törekszik Moszkvával, de a Litvinyenko-ügyben elvárja, hogy Oroszország mielőbbi adja ki a bűnügy fő gyanúsítottját.

Gordon Brown nem sokkal azután foglalkozott a témával, hogy Londonból kiutasítottak négy orosz diplomatát. A lépés megtorlásnak tekinthető, amiért Moszkva nem hajlandó kiszolgáltatni a brit igazságszolgáltatásnak a gyilkossággal gyanúsított Andrej Lugovojt.

Az orosz titkosszolgálat egykori alezredese, Alexander Litvinyenko - miután összekülönbözött a Kremllel - az ezredfordulón Nagy-Britanniában kért menedéket és többször bírálta Putyin elnök vezetését. Tavaly novemberben három heti haláltusa után a londoni egyetemi klinikán hunyt el, miután szervezetébe a halálos adagot tízszeresen meghaladó mennyiségű plutónium 210-es sugárzó anyag került.

A gyilkosság miatt májusban a brit ügyészség vádat emelt a korábban szintén titkosügynökként dolgozó, időközben üzletemberré vált Andrej Lugovoj ellen és kiadatását kérte Moszkvától. Az orosz hatóságok azonban elzárkóznak a kérés teljesítése elől, mert az alkotmány tiltja orosz állampolgárok kiszolgáltatását más államok igazságszolgáltatásának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 20. 20:30
×
×
×
×