eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Sérti az Egyesült Államokkal kötött megállapodás az európai polgárjogokat

Az Európai Unió adatvédelmi biztosa élesen bírálta azt a megállapodást, amelyet a német belügyminiszter dolgozott ki az amerikai kormánnyal az Egyesült Államokba látogató légi utasok személyi adatainak átadásáról. A biztos úgy vélte, hogy a megállapodás sérti az európai polgárjogokat.

Wolfgang Schäuble az Európai Unió megbízottjaként tárgyalt az amerikai hatóságokkal és megegyezett abban, hogy az unióból az Egyesült Államokba látogató légi utasoknak 34 adat helyett csupán 19-et kell a beutazás előtt Washington rendelkezésére bocsátaniuk. A név és pontos cím, valamint a biometriai jegyeken túl a telefonszámot és a hitelkártya adatait is kérik az amerikai hatóságok.
Washington szerint az adatokra a nemzetközi terrorizmus leküzdése miatt van szükség. Ezeket az eredetileg tervezett 3 év helyett 15 éven át tárolják, de csupán 7 évig teszik a bevándorlási hatóságok számára könnyen hozzáférhetővé, a hátralévő 8 évben már belügyminisztériumi engedélyre lesz szükség lehívásukhoz.

Peter Hustinx, az Európai Unió adatvédelmi biztosa mindezt túlzónak tartja és bírálta a német belügyminiszter, valamint az amerikai kormány között létrejött megállapodást, amely - szerinte - erősen sérti az európai polgárjogokat.

Hustinx rámutatott arra, hogy az érintett személyeknek nem áll módjukban adataik esetleges törvénytelen felhasználásának megakadályozása. A tavaly hasonló célból kötött megállapodást az Európai Bíróság jogellenesnek minősítette, így jelenleg egy átmeneti megegyezés van érvényben Washington és az EU között a légi utasokra vonatkozóan.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×