eur:
387.69
usd:
357.55
bux:
68172.79
2024. május 17. péntek Paszkál

Brutális nyugati támadásra kulturális ellenállás

Bagdad közelében fegyveresek lerohanták egy rendőrfőnök házát, megölték a feleségét és két testvérét és elrabolták a gyerekeit. Ez volt az utóbbi idők egyik legerőszakosabb akciója, miközben az amerikai és iraki csapatok megpróbálják megfékezni a felkelőket.

A támadók több autón érkeztek péntek hajnalban. Megrohanták a rendőrfőnök házát, megölték 11 testőrét, a feleségét és két bátyját, majd elrabolták három gyermekét. De ez csak egy apró fejezete volt az országban megállás nélkül dúló erőszaknak.

Dél-Irakban egy mikrobuszba rejtett pokolgép 16 ember életét oltotta ki. Északon, az olajban gazdag Kirkuk környékén pedig egy síita mecsetet ért támadás, az akcióban 13-an haltak meg.

Először egy, a mecset közelében parkoló autó robbant fel, majd a rendőrség észrevett egy arrafelé tartó öngyilkos merénylőt. Tüzet nyitottak rá és a támadó felrobbant, vagy felrobbantotta magát.

Egy nap alatt 63 iraki vesztette életét merényletekben

A Bagdadtól közel háromszáz kilométerre fekvő Kirkuk körzetében egyre nagyobb a feszültség. A kurdok a hozzájuk tartozó északi területekhez akarják csatolni a várost. Korábban már sikerült elérniük, hogy az iraki kormány megígérje: több ezer arabot kitelepít a városból.

Csütörtökön összesen 63 iraki vesztette életét merényletekben és gyilkosságokban. Bagdadban 32 megbilincselt férfit találtak, akiket kivégeztek.

Közben az AP hírügynökség szerint az amerikai hadsereg halottainak száma meghaladta a 3 és félezret. A Bush elnök által bejelentett erősítések nyomán megugrott az amerikai áldozatok száma.

Az iraki televízióban megjelent Moktada Al-Szadr síita hitszónok, aki az általa "megszállóknak" nevezett amerikaiakat okolta az ország bajaiért. "Brutális nyugati támadás folyik az iszlám ellen... erre kulturális ellenállással kell válaszolni" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×