eur:
394.91
usd:
356.6
bux:
72622.51
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Aki élete végéig börtönbe dugná George Busht

Visszautasította a venezuelai demokrácia miatti amerikai aggodalmakat Hugo Chávez venezuelai államfő, aki szerint éppen a "George Bush amerikai elnök vezette diktatúra" jelent valós veszélyt a demokráciára nézve szerte a világban.

Az iraki háborút elítélve Chávez kijelentette csütörtökön, hogy az amerikai hadsereg által elkövetett háborús bűnökért bíróság elé kellene állítani Bush elnököt és John Negroponte külügyminiszterhelyettes-jelöltet.

"Mindketten bűnözők. Bíróság elé kellene állítani és életük végéig börtönbe kellene zárni őket" - mondta a venezuelai elnök, aki szerint George Bush nem rendelkezik a kormányzáshoz szükséges politikai és erkölcsi tehetséggel, és ha bármiféle méltósággal bírna, lemondana posztjáról.

Az amerikai elnök a Fox News amerikai hírtelevíziónak helyi idő szerint szerdán adott nyilatkozatában azt mondta, hogy aggódik a venezuelai demokratikus intézmények aláásása miatt.

John Negroponte a szenátus külügyi bizottságában pedig arról beszélt kedden, hogy Hugo Chávez veszélyt jelent a demokráciára Latin-Amerikában. "Arra törekszik, hogy exportálja szélsőséges populizmusát, és azt gondolom, hogy magatartása fenyegeti a demokráciákat a térségben" - mondta.

Irány a szocialista forradalom!

Hugo Chávez csütörtökön írta alá azt a törvényt, amellyel a parlament rendkívüli jelleggel különleges felhatalmazást adott az államfőnek az általa meghirdetett "szocialista forradalom" végrehajtásához.

A törvényhozó testület szerdán hozott döntésével feljogosította az elnököt arra, hogy tizennyolc hónapon át rendeletekkel kormányozza a dél-amerikai államot tizenegy stratégiai területen.

Az Egyesült Államokkal ellenséges viszonyban lévő Chávez 1999 óta van hatalmon hazájában. A Washington támogatását élvező venezuelai ellenzék azzal vádolja Chávezt, hogy zsarnoki hatalomra tör, követni akarja Fidel Castro kubai kommunista vezető példáját. Chávez visszautasítja az antidemokratizmus vádját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Megtudtuk, hogy mire költi Magyarország a nagy kínai hitel egy részét

Megtudtuk, hogy mire költi Magyarország a nagy kínai hitel egy részét

Elektromos gépjármű töltőállomások vidéki telepítésére költi a kormány az idén tavasszal felvett 1 milliárd eurós kínai hitel egy részét – tudta meg a Portfolio. Ezt a célt az EU-s helyreállítási hitelkeret terhére tervezte megvalósítani a kormány a megjelenés előtt álló, 28 milliárd forintos pályázatból. A brüsszeli pénz azonban valószínűleg nem, vagy késve érkezik meg, ezért tervezi beforgatni a pályázat mögé a kínai hitelt a kormány; addig pedig jól jön a magyar állami költségvetésnek a tavasszal már felvett kínai pénz. Értesülésünk afelé mutat, hogy nemcsak a 28 milliárdos készülő, hanem a már megjelent 30 milliárd forintos elektromos járművásárlási EU-pályázat mögé is a kínai hitel egy részét forgatja be a kormány.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×