eur:
396.27
usd:
367.3
bux:
73550.81
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Ismét büntetnének

A szlovák kormány szerdán tárgyalja azt a jelentést, mely szankciókat követel a nyelvtörvény megsértőivel szemben. A jelentés bírálja a magyar községek és szervezetek nyelvhasználatát.

A jelentést közösen dolgozta ki a kulturális minisztérium és a tudományos akadémia szakértői csoportja. Az elemzés számos példával is szolgál, kifogásolja, hogy több dél-szlovákiai magyar községben csak magyar nyelven tájékoztatja a lakosságot a falurádió.

Azt is felrótták a jelentés készitői, hogy bizonyos kulturális rendezvények plakátjai nem a nyelvtörvény előirásainak megfelelően készülnek, tehát csak magyarul tájékoztatnak, esetleg a szlovák nyelv csak a második helyen szerepel a magyar mögött.

A bizottság kifogásolja egyes emléktáblák elhelyezését is, példaként az alsócsitári Kodály-emléktáblát hozták fel, amely elhelyezésekor 2005-ben csak magyar feliratot tartalmazott.

A jelentés azonban nem csak a magyarok által lakott régióban félti a szlovák nyelvet. Azt is kifogásolja, hogy a főváros információs tábláin elsőként az angol szöveg szerepel, és csak ezután következik a szlovák.

A kormány szerdai ülése elé kerülő jelentés készítői kifogásolják, hogy jelenleg csak figyelmeztetni lehet a nyelvtörvény megszegőit, az 1998-as módosítás után ugyanis törölték a büntetés lehetőségét az 1995-ben elfogadott jogszabályból.

A bizottság ezért javasolja a pénzbírság újbóli bevezetését. A jelentés készítői az is javasolják, hogy a köztisztviselők felvételének egyik feltétele legyen a szlovák nyelvtan ismerete, s felvételi eljárások során ezt is ellenőrizze a szakmai bizottság.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A magyar szakszövetség tiltakozik Hámori Luca negyeddöntős ellenfele miatt

A MÖSZ a Magyar és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál is hivatalos levélben fog tiltakozni, amiért Hámori Lucának a tavalyi világbajnokságról magas tesztoszteronszintje miatt kizárt algériai Imane Heliffel kell összecsapnia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×