eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Nem találták radioaktív anyag nyomát a Jegor Gajdart kezelő kórházban

Nem találták sugárzó anyag nyomát az ír hatóságok abban a dublini kórházban, amelyben a mérgezés gyanújával Moszkvában kezelt Jegor Gajdar volt orosz kormányfőt közelmúltbeli írországi látogatása során rövid ideig ápolták.

Gajdar az Írországi Nemzeti Egyetemen vett részt és tartott előadást a múlt héten egy konferencián, ahol váratlanul eszméletét veszítette és vért hányt. Borisz Jelcin volt orosz elnök egykori miniszterelnökét jelenleg Moszkvában kezelik egyelőre ismeretlen eredetű, az orosz orvosok szerint "természetellenes" mérgezéssel.

Gajdar, aki ma az orosz liberális ellenzéki párt egyik vezetője, Vlagyimir Putyin orosz elnök mérsékelt ellenfelének számít. Egyes feltételezések szerint kapcsolat lehet Alekszandr Litvinyenko volt orosz kém londoni megmérgezése és Gajdar rejtélyes dublini megbetegedése között.

Az Írországi Sugárvédelmi Intézet végigkutatta a dublini James Connolly Emlékkórházat. Az egészségügyi hatóságok hangsúlyozták, hogy ezt az aggódó közvélemény megnyugtatására, pusztán óvatosságból tették, nem pedig azért, mintha sugárfertőzés bizonyítékai kerültek volna elő.

Colm Keane, az Írországi Nemzeti Egyetem szóvivője közölte, hogy megvizsgálták az egyetemi kollégiumot, ahol Gajdar előadását tartotta, illetve az orosz politikus hálószobáját is, de szintén nem találták radioaktív sugárzás nyomát.

Gajdar lánya, Marija Moszkvában úgy nyilatkozott pénteken, hogy apja nincs életveszélyben, és felépülőben van betegségéből.

A dublini külügyminisztérium azt közölte pénteken, hogy Gajdar leleteit elküldték Moszkvába. Az ír rendőrség vizsgálatot indított Gajdar betegsége ügyében, de szintén hangsúlyozta, hogy az aggódó közvélemény megnyugtatására kezdett rutinvizsgálatról van szó.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×