eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Letartóztatták Szlovákia egyik leggazdagabb emberét

Letartóztatta a szlovák rendőrség Jozef Majsky-t, Szlovákia egyik leggazdagabb emberét - erősítette meg a CTK cseh hírügynökségnek Martin Korch, a szlovák rendőrség szóvivője. A bíróság a vállalkozót alvilági kapcsolatokkal, valamint a Horizont Slovakia és a BMG Invest nevű cégek csődbe jutásával vádolja.

A rendőrség nem pontosította, hol fogták el a vállalkozót. Egyes hírek szerint saját vidéki villájában találtak rá.

A hatvanéves Jozef Majsky multimilliomos korábban több vállalat és médium tulajdonosaként szerepelt a hírekben, és soha nem titkolta kapcsolatát a szlovák politikai elittel. A vállalkozó korábban úgy beszélt magáról, mint Schuster politikai sikereinek zálogáról.

A kilencvenes évek elején Josef Majsky Vladimír Meciart támogatta, és csak a kilencvenes évek közepén szakította meg vele kapcsolatát. A szlovák média szerint a vállalkozó több szlovák politikai pártnak adott pénzt.

Gyanús ügyek

A vállalkozó számítógépek eladásából és az egykori Szovjetunió országaival folytatott olajkereskedelemből gazdagodott meg. A kilencvenes években alapította a Sipox Holding cégét, amely több tucat vállalatot birtokolt, többek között a média területén is. Csehországban is voltak vállalatai: a Sipox az éppen csődbe jutott Liaz autógyárat birtokolta. A kilencvenes évek végén Majský vagyonát nyolcmilliárd szlovák koronára becsülték.

Jelenleg Majský a Horizont Slovakia és a BMG Invest nevű cég csődbejutásának elsőszámú vádlottja. A tulajdonosok több mint 14,45 milliárd koronával tartoznak mintegy 170 ezer embernek.

Majskýt 2002 októberében elfogták, majd huszonkét hónap vizsgálati fogság után 2004 augusztusától szabadlábon védekezett. A bírósági tárgyalásra azonban soha nem ment el, rossz egészségügyi állapotára hivatkozva.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedtek a tőzsdék, és Amerikában is jó a hangulat, a Nasdaq vezetésével raliznak a piacok. A vártnak megfelelő Fed-kamatdöntésre (tartás) nem volt érdemi mozgás a vezető amerikai részvényindexekben, és Jerome Powell Fed-elnök iránymutatásai sem váltottak ki komolyabb csapkodásokat, így a vezető részvényindexek jelentős emelkedéssel zártak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×