eur:
394.16
usd:
364.65
bux:
74051.15
2024. július 31. szerda Oszkár

Mészárszék a templomban: egy kivégzés megdöbbentő története

A felekezeti erőszak nap mint nap több száz áldozatot követel Irakban. A síiták és szunniták háborújában a mecsetek és imatermek laktanyaként, kínzókamraként és "mészárszékként" szolgálnak. A The Times című angol lapnak megmenekülés után egy szunnita férfi számolt be a borzalmakról.

Miután augusztusban egy bagdadi technikusi képzésre jelentkezett, Hasszan Mahmud úgy döntött, hogy minibusszal utazik haza. Az elhatározás majdnem végzetessé vált: alig 50 méter után egy nő és két férfi fegyverrel megállította a járművet, a benne utazó négy férfi fejére pedig csuklyát húzott.

Az utasokat egy síita imaterembe vitték, majd a téglaépület négy sarkába terelték őket, pénzüket és telefonjukat elvették. Amikor megérkezett a helyi síita vallási vezető, kikérdezte a foglyokat.

Az első férfi az igazat mondta, bevallotta, hogy egy szunnita enklávéból származik, amelyet a síiták terroristafészeknek tartanak. Hasszan Mahmud megrémült arra gondolt, hogy megölik, ha rájönnek, hogy szunnita. Ezért azt hazudta, hogy egy síita faluból származik. A helységről korábban egy síita kollégájától hallott.

Hogy bizonyítsa állítását, meg kellett adnia egy rokona nevét, aki igazolhatja kilétét. Hasszan Mahmud ezután volt kollégájáról és a temetéséről beszélt. Szerencsére ismerte a síita szertartást, így hiteles volt a története.

Éjjel két óra körül összekötözték a foglyok lábát, és egy másik terembe vitték őket. A borzalom ezután következett.

A férfi, aki bevallotta, hogy szunnita, a sarokban ült, egy őr a lábánál, egy a csípőjénél állt. Egy harmadik, teljesen feketébe öltözött fegyveres kését a szunnita férfi torkára szorította és a "ya Allah, ya Mohamed, ya Ali kiáltás", valamint a csak a síiták által elismert imámok neveinek felsorolása után elvágta szerencsétlen áldozat torkát.

"Olyan repedt hangot adott ki, mint amikor egy bárány torkát elvágják. Végül leesett a feje, és a szemei még mindig nyitva voltak" - mondta a szunnita férfi.

Hasszan Mahmudot másnap szabadon engedték. Hazatérése után tudta meg, hogy családja 10 ezer dollár váltságdíjat fizetett érte.

Az emléktől nem tud szabadulni, szinte minden éjjel felriad, és azt kiabálja: ne öljétek meg, ne vágjátok le!

Címlapról ajánljuk
Óriási teljesítmény: kilencedik lett Mészáros Krisztofer az egyéni összetettben

Óriási teljesítmény: kilencedik lett Mészáros Krisztofer az egyéni összetettben

A hat (szinte) hibátlan gyakorlatot bemutató Mészáros Krisztofer a kilencedik helyen végzett a férfi tornászok egyéni összetett versenyében. Összpontszáma 83,899 lett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Hirtelen hatalmas fordulat volt a forint árfolyamában

Hirtelen hatalmas fordulat volt a forint árfolyamában

A forint szerdán is tovább esett az euróval szemben, a jegyzések 396 felett is jártak, azaz újabb háromhetes mélyponton járt  a magyar fizetőeszköz, aztán késő délután volt egy hirtelen erősödés 394-ig. Ez az esti Fed-döntés előtti, illetve hónap végi pozíciózárásokkal is összefügghetett. A japán jegybank mai váratlan kamatemelése után a jen március óta nem látott csúcsra erősödött a dollárral szemben, ez pedig a carry trade ügyletek miatt nem segíti a magasabb kamatozású devizák erősödését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×