eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

"Etnikai alapú szakadár akciókat" vízionál egy román kormánypárt

A román kormánykoalíciós Konzervatív Párt azt követeli, hogy a Román Hírszerző Szolgálat vezetője készítsen jelentést a parlament számára arról, miként lép fel "az etnikai alapú szakadár akciók" megelőzése és elhárítása érdekében. A párt Hargita, Kovászna és Maros megyében tart lehetségesnek etnikumközi konfliktusokat.

A romániai Konzervatív Párt frakciója a múlt héten fordult kéréssel a Parlamenthez azzal a kéréssel, hogy a Hírszerző Szolgálat vezetője, George Maior számoljon be arról, hogy az általa vezetett intézmény miként védi a román állam érdekeit a lehetséges etnikumközi konfliktusoknak kitett régiókban, nevezetesen Hargita, Kovászna és Maros megyében.

A párt úgy véli: a velük egy koalícióban helyet foglaló Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetőinek területi autonómiát követelő nyilatkozatai is elősegítették e helyzet kialakulását.

Az elmúlt hétvégén az egyik legaktívabb székelyföldi román szerveződés - a Hargita és Kovászna Megyei Románok Polgári Fóruma - éppen a Konzervatív Párt által Marosfőn szervezett összejövetelén a "román nemzetállam egységét és szuverenitását veszélyeztető kísérletnek" nevezte a Székelyföld számára követelt területi autonómiát.

"A Román Hírszerző Szolgálat aktívan és nagy gonddal figyeli, hogy mi történik a romániai magyar politikában" - kommentálta a történéseket a bukaresti Új Magyar Szónak Kelemen Hunor, a képviselőház háznagya. Hozzátette: "Teljesen abszurdnak tartom, hogy a SRI beszámoljon a parlament előtt, hiszen egyrészt mi nem fenyegetjük az alkotmányos rendet, másrészt a SRI-nek semmi dolga a helyi autonómiával vagy más, ilyen jellegű kérdéssel".

Göncz Kinga: nem kell félni a közigazgatási autonómiától

Ugyanezen a napon az Adevarul című román napilap interjút közölt Göncz Kingával. A magyar külügyminiszter ebben kifejtette: Európában számos példa van a közigazgatási és területi autonómiára. Igaz, mindegyikhez a többség és a kisebbség közötti egyeztetések hosszú folyamata vezetett el - fűzte hozzá a miniszter, hangsúlyozva: Magyarországnak és Romániának elsősorban a két nemzet közötti bizalom megteremtésén kell munkálkodnia.

"Ha bízunk egymásban, akkor az emberek nem félnek majd a közigazgatási autonómiától" - idézi a lap Göncz Kingát, aki nem hiszi, hogy az effajta autonómia bármilyen veszélyeket rejtene, de szükségesnek tartja, hogy azt a többségi nemzet is elfogadja.

A lap az interjú szövegében - Göncz Kinga fotója mellé - elhelyezett keretes anyagában konkrét példákat sorol fel annak alátámasztására, hogy az európaiak (például az olaszok, spanyolok, dánok és britek) az autonómia többféle változatát is elfogadták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×