eur:
395.94
usd:
366.22
bux:
73883.62
2024. július 31. szerda Oszkár

Ilyen még nem volt: felelősségre vonják a királyt

Felelősnek tartja a nepáli királyt egy kormányzati vizsgálóbizottság egy áprilisi tüntetés leveréséért. A himalájai királyság történetében most először vonhatnak bűnvádi eljárás alá uralkodót.

A vizsgálóbizottság szerint Gianendra Bir Bikram Sah Deva király azért hibázott, mert ő maga irányította a kormányt áprilisban, amikor a rendfenntartó erők tüzet nyitottak a demokrácia helyreállításárt tüntetőkre.

A bizottság ezért a Giridzsa Praszad Koirala miniszterelnöknek átadott jelentésben büntetés kiszabását javasolta a királyra. A himalájai országban - ahol eddig szinte félistenként kezelték az uralkodókat - jelenleg nem léteznek a király által elkövetett jogsértések büntetését szabályozó törvények. A bizottság ezért azt is javasolta, hogy a kormány kezdeményezze a vonatkozó jogszabályok megalkotását.

A mészárlásban 19 ember meghalt, több száz megsebesült. A vizsgálat szerint az uralkodó mellett 201 tisztségviselő - köztük a rendőrség és a hadsereg parancsnoka is hibázott a tüntetés leverése miatt.

Címlapról ajánljuk

Nagy napja lehet a magyaroknak – az olimpia szerdai hírei percről percre

Miután úszásra alkalmasnak találták a Szajnát, a triatlonnal kezdődött a magyarok szerdai programja. Ezen felül asztaliteniszben, cselgáncsban, evezésben, kézilabdában sportlövészetben, tornában, úszásban és vívásban is érdekeltek vagyunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×