eur:
395.16
usd:
365.12
bux:
73475.88
2024. július 31. szerda Oszkár

Beszóltak George Bush-nak

Az ENSZ főtitkára szerint a világon aggasztó módon hiányzik a kezdeményezőképesség a globális felmelegedés elleni fellépésre. Kofi Annan erről az ENSZ nairobi klímakonferencián beszélt.

A hamarosan leköszönő ENSZ-főtitkár szerint a globális felmelegedés ugyanolyan súlyos probléma, mint a szegénység és a fegyveres konfliktusok.

Úgy vélte ugyanakkor, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának visszafogása nem egyenlő a gazdasági növekedés fékezésével.

Kofi Annan szokatlanul kemény szavakkal ostorozta azokat, akik még mindig kételkednek abban, hogy az éghajlatváltozás valóban létező, és ember által előidézett jelenség.

"Néhány keményvonalas szkeptikus tagadja, hogy létező jelenség a globális felmelegedés. Ezek az emberek le vannak maradva, nincsenek érveik. Világos, hogy olcsóbb most visszafogni a károsanyag-kibocsátást, mint később foglalkozni a következményekkel" - fogalmazott az ENSZ főtitkára.

Kofi Annan arról is beszélt, hogy a ritkább vagy gyakoribb esők kiélezhetik az erőforrásokért folytatott versenyt, veszélyes feszültséget kelthetnek, ami migráció indíthat.

A vezető szavait minden bizonnyal George Bush amerikai elnöknek is címezte, aki korábban azt mondta: rossz tudományos vizsgálati módszerek miatt beszélnek sokan ember okozta problémáról.

A Bush-kormányzat emellett elutasítja a kiotói jegyzőkönyvet, amely az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mérséklését írja elő.

Valamit legalább finanszíroznak

A ghánai származású Annan azért is lehetett ilyen szókimondó, mert tudja, hogy az éghajlatváltozás különösen súlyosan érinti majd saját kontinensét, Afrikát.

A 189 ország küldöttei az egy hete tartó konferencián arról is tárgyaltak, hogy milyen menetrend szerint tudnánk megállapodni a kiotói egyezményt kiváltó, kötelező érvényű határértékekről, amelyek előírnák a káros anyagok kibocsátásának további csökkentését.

Washington egyelőre erről hallani sem akar, ami azt jelenti, hogy sok fejlődő ország is nemet mondhat a kibocsátás további visszafogására.

A küldöttek ugyanakkor megállapodtak egy olyan alap létrehozásában, amely zöld projekteket finanszírozna Afrikában, többek között EU-pénzekből is.

Amerika is cselekszik

ENSZ-klímakonferencia ezelőtt egy évvel volt Kanadában, ahol áttörésként értékelték, hogy az Egyesült Államok - kötelezettség nélkül - hajlandó tárgyalni az üvegházgázok kibocsátásának visszafogásáról.

A továbblépésre még mindig várni kell, viszont azóta világszerte erősödött az a nézet, hogy a globális felmelegedés ember által előidézett jelenség, amelynek veszélyes következményei lehetnek.

Kezd nemzetközi konszenzus kialakulni arról is, hogyan lehet fellépni a klímaváltozás ellen.

Közvélemény-kutatások szerint még az Egyesült Államok lakói is azt szeretnék, ha kormányuk több figyelmet szentelne a kérdésnek, sőt azt is elfogadják, hogy ez pénzbe kerül.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: "Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni"

"Ahová Milák Kristóf odaáll, nyer" - foglalta össze röviden a nyilvánosság számára nehezen megfejthető rejtélyt Sós Csaba úszókapitány. Állítja, 60 éve van az úszósportban, de ilyet még nem látott, mint ami most történik, és amire szerda este fél 9 után sor került - a 200 m pillangó döntőjében. Németh Nándor esti döntőjéről is szólt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×