eur:
389.16
usd:
362.11
bux:
68510.26
2024. május 8. szerda Mihály

Lassan eléri a miniszterelnököt a korrupciós botrány

Tony Blair brit miniszterelnök "közvetlen közelébe ért" a korrupciós botrány Nagy-Britanniában. A kiváltságok tiltott osztogatásának gyanújával hónapok óta folyó rendőrségi vizsgálat során szerdán a Scotland Yard a kormány második legbefolyásosabb emberével, Gordon Brown pénzügyminiszterrel is "felvette a kapcsolatot".

Az 1997-ben, jórészt korrupcióellenes programmal hatalomra került Munkáspárt a brit sajtót nyár elején elöntő riportok szerint a tavalyi választási kampány előtt bejelentés nélkül 14 millió fontos (5,5 milliárd forintos) kölcsönt vett fel vagyonos adományozóktól.

Ez önmagában még nem törvénybe ütköző, a kampányt hitellel támogatók közül azonban többet a kormány nemesi rangra és felsőházbeli tagságra javasolt.

Az ügyben kezdett rendőrségi vizsgálat alapja az a 81 évvel ezelőtt hozott törvény, amely tiltja, hogy a mindenkori kormány pénzért nemesi és egyéb rangokat, kiváltságokat osztogasson.

Nincs állami párttámogatás

Nagy-Britanniában a politikai pártok nem részesülnek állami támogatásban; a pártfinanszírozás döntően adományokból történik, elvileg szigorú átláthatósági szabályok alapján.

A rendőrségi vizsgálat során már többször őrizetbe vették és kihallgatták Lord Michael Levyt, a Munkáspárt első számú adománygyűjtő megbízottját, a kormányfő legközelebbi bizalmasát és teniszpartnerét. Azóta a kormány több tagját is bekérették meghallgatásra.

Gordon Brown pénzügyminiszter messze a legmagasabb rangú kabinettag, akivel eddig a Scotland Yard "felvette a kapcsolatot". A pénzügyi tárca vezetőjét a BBC forrásai szerint nem hallgatták ki, hanem azt kérték tőle, hogy írásban rögzítse, mit tudott a választások előtt felvett 14 millió fontos kölcsönről.

A miniszterelnököt is kihallgatják?

Általános várakozás szerint heteken belül Blairt is ki fogják kérdezni az ügyben. Ha ez megtörténik, több mint nyolc évtized után ő lenne az első, hivatalban lévő brit kormányfő, akit korrupciós ügyben rendőrségi meghallgatásra idéznek be.

Tony Blair már hetekkel ezelőtt cáfolta, hogy kormánya a tavalyi választások előtt a Munkáspárt támogatóinak nemesi rangokat osztogatott volna hitelek fejében.

Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×