eur:
395.26
usd:
365.54
bux:
73475.88
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Elkeseredett küzdelem Amerikában

Az Egyesült Államokban a Demokrata Párt megszerezte a képviselőház többségét, a szenátusért pedig kiélezett küzdelem folyik. Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzót újraválasztották.

A 435 tagú képviselőházban, ahol 218 mandátumra van szükség a többségi irányításhoz, az ellenzéki párt biztosította magának a többséget; eddig 227 helyet szerzett meg, míg a republikánusok 194 körzetet kaparintottak meg. 14 hely még kiadó.

A szenátusban a kormányzó párt és az ellenzék is 49 helyet tudhat magáénak. A demokrata párti jelölteknek Pennsylvania, Rhode Island, Ohio és Missouri államokban sikerült szenátusi helyeket elhódítaniuk a republikánusoktól.

Hillary Clinton New York-i szenátor a szavazatok mintegy 70 százalékának megszerzésével könnyedén nyert. A volt first lady győzelmét a legtöbb médium "bemelegítésnek" nevezte a 2008-as elnökválasztáshoz.

A háborúellenes hangulatnak esett áldozatul Pennsylvania államban Rick Santorum, aki két cikluson át volt a szenátus republikánus tagja.

Joe Lieberman demokrata szenátor független jelöltként nyerni tudott Connecticutban az iraki háborút ellenző Ned Lamonttal szemben, aki három hónapja a Demokrata Párt előválasztásán még legyőzte. A győztes közölte: a demokratákkal szavaz majd (ezért sorolja őt a CNN összesítése a demokratákhoz).

A kormányzók többsége demokrata lesz

A 36 államban folyó kormányzóválasztáson a demokrata párti jelöltek Massachusetts, Ohio, New York, Arkansas, Colorado és Maryland államot több mint egy évtized után hódították vissza a republikánusoktól, és sikerült megtartaniuk Michigant.

A demokrata Deval Patrick a második fekete kormányzó lesz az Egyesült Államok történetében. Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzót újraválasztották.

Az eredmények azt jelentik, hogy 12 év után először az 50 kormányzó többsége, 28, demokrata párti lesz.

Egy nagy demokrata győzelem küszöbén állunk - fogalmazott a kaliforniai Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata (eddigi) kisebbségének vezetője, aki az első nő lesz, aki betöltheti az alsóházi elnöki tisztét.

Szavazási nagyüzem

A mintegy 200 millió szavazásra jogosult amerikai az alsóház 435 tagját, valamint a felsőház egyharmadát, vagyis 33 szenátort és 36 szövetségi állam kormányzóját választja meg.

A választásokkal egyidőben több mint 200 helyi népszavazást is tartanak az Egyesült Államokban.

Nyolc államban az azonos nemuek házasságának tilalmáról szavaznak; hatban a minimálbér felemeléséről, Dél-Dakotában pedig az abortuszról kérik ki a választók véleményét.

Címlapról ajánljuk

Golovin Vlagyimir: felelőtlenek voltunk

A szövetségi kapitány és a játékosok szerint is elveszített egy pontot a női kézilabda-válogatott Angola ellen. A döntetlen okának a sok hibát és a fellazult védekezést tartják. A csapat csütörtökön a spanyolok ellen harcolhatja ki a továbbjutást a párizsi olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×