eur:
395.23
usd:
365.47
bux:
73475.88
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Bedurvult a maffia: véres gyilkosságok és mindent elsöprő erő

Tombol az erőszak Nápolyban, ahol az utóbbi egy héten hét embert öltek meg a bandaháborúban. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a harmadik legnagyobb olasz város kicsúszik az állam ellenőrzése alól. Az ok: a maffia ereje.

Utcai rablások, zsebtolvajlás, az utcán rohadó szemét: a külső szemlélő számára Nápoly a legkevésbé sem tűnik vonzó városnak. Ahogyan néhány hónappal korábban a település rendőrparancsnoka fogalmazott: még Bagdadban is jobb a közbiztonság, mint Campania tartomány székhelyén.

A nápolyi maffia, a Camorra él és virul, szakértők szerint nem utolsósorban annak köszönhetően, hogy a hatóságoknak sikerült ugyan megtörniük az erősebb klánokat, a helyüket azonban kitöltötték a lazán szerveződő, gyakran tinédzserekből álló bandák.

Bedurvul a Cosa Nostra

Nem csak Nápolyban mennek rosszul a dolgok: a jelek szerint a Cosa Nostra, a nápolyinál hierarchikusabb szicíliai maffia is visszatér az ügyek véres intézéséhez.

A brutális Toto Riina örökségét átvevő Bernardo Provenzano a nyers erőszak helyett a valamivel finomabb, a szervezet tekintélyén alapuló módszerek - üzletek felgyújtása, a boltok lakatjainak leragasztása - híve volt. Áprilisi letartóztatása óta viszont ismét előkerültek a fegyverek.

Egy éve a calabriai maffia, a 'Ndragheta is megmutatta magát, megöletett egy neves helyi politikus. De téved, aki azt hiszi, hogy csak Dél-Olaszországban okoz problémát a szervezett bűnözés: nyáron Bresciában egy család tagjait egyenként ölték meg, feltételezések szerint déli bandák.

Mit lehet tenni?

A bevételeit elsősorban a kábítószer-kereskedelemből, prostitúcióból, illegális szerencsejátékból, embercsempészetből, valamint tiltott szemétlerakásból szerző maffia elleni küzdelmet jelentősen nehezítik a bűnözők kiváló politikai kapcsolatai.

Emlékezetes, hogy Giulio Andreotti korábbi hétszeres olasz miniszterelnök csak a maffiaügyei elévülése miatt úszta meg a börtönt; Silvio Berlusconi volt kormányfő közeli munkatársa, Marcello Dell'Utri ellen pedig jelenleg is zajlik egy per, a politikus állítólagos maffiakapcsolatai miatt.

Nápolyra visszatérve: a belügyminiszter több és jobban felszerelt rendőrrel, valamint a közigazgatás átszervezésével kívánja orvosolni a problémát. A helyi rendőrök szerint volt már hasonló próbálkozás a nyolcvanas években, amely nem járt sikerrel.

A helyzet kezelését nehezíti, hogy Nápoly egyes részein az 50 százalékot is meghaladja a munkanélküliség.

Címlapról ajánljuk

Golovin Vlagyimir: felelőtlenek voltunk

A szövetségi kapitány és a játékosok szerint is elveszített egy pontot a női kézilabda-válogatott Angola ellen. A döntetlen okának a sok hibát és a fellazult védekezést tartják. A csapat csütörtökön a spanyolok ellen harcolhatja ki a továbbjutást a párizsi olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×