eur:
394.44
usd:
364.04
bux:
73649.92
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Tizenöten haltak meg az esküvő elleni merényletben

Tizenöt ember meghalt, csaknem húsz pedig megsebesült az iraki fővárosban, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát. Az áldozatok egy lakodalmas menet tagjai voltak.

A támadó gépkocsiba rejtett pokolgéppel követte el a merényletet Bagdad vegyes lakosságú északi Ur városrészében, amikor egy síita esküvő vendégei éppen autóikba készültek beszállni a menyasszony háza előtt.

Belügyminisztériumi közlés szerint a halálos áldozatok között négy gyerek is van.

Szunnita szélsőségesek gyakran használnak autóba rejtett pokolgépet civilek ellen síita és vegyes síita-szunnita területeken, az iraki kormányzat és az amerikai hadsereg szerint azzal a céllal, hogy vallási alapú polgárháborút robbantsanak ki.

Mintegy 40 embert elraboltak

Több mint negyven ember eltűnt, miután fegyveresek mikrobuszokat támadtak meg Bagdadtól északra, a fővárosból kivezető úton.

Az ismeretlen fegyveresek ál-ellenőrzőpontot állítottak fel a Bagdad-Moszul autópályán - közölte egy rendőrségi forrás, aki szerint a fegyveresek megállították a Bagdadból a síiták lakta Baladba közlekedő autóbuszokat, és 30-40 személyt hurcoltak el.

Közben az iraki miniszterelnök elrendelte a főként síiták lakta Szadrváros körül létesített amerikai-iraki ellenőrző pontok megnyitását. Núri al-Malíki azután határozott így, hogy általános sztrájk kezdődött a negyedben a terület amerikai zárlata ellen.

Az amerikai hadsereg a térségben egy katonáját keresi, akit október 23-án raboltak el. A tiltakozó megmozdulást Muktada al-Szadr radikális síita hitszónok mozgalma kezdeményezte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×