eur:
394.65
usd:
364.74
bux:
73382.82
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Eltűnt az Iraknak szánt amerikai fegyverek egy része

Nyoma veszett az amerikai hadsereg által az iraki biztonsági erők felszerelésére vásárolt fegyverek mintegy négy százalékának, más harci eszközöket pedig alkatrészek vagy a műszaki-karbantartási leírások hiányában nem tudnak megjavítani - tárta fel egy amerikai kormányzati ellenőrzés.

Az illetékes amerikai főellenőr vizsgálatának vasárnap Washingtonban nyilvánosságra hozott eredményei szerint az amerikai védelmi minisztérium nem tud elszámolni 14 030 lőfegyverrel.

Ez közel négy százaléka azoknak a félautomata pisztolyoknak, gépkarabélyoknak, géppuskáknak, gránátvetőknek és egyéb harci eszközöknek, amelyeket a tárca 2003 végétől kezdett szállítani Irakba. A hiányzó fegyverek túlnyomó többsége - 13 180 darab - félautomata pisztoly.

Az eltűnt fegyvereknek nem lesz könnyű nyomára bukkanni. A tárca illetékesei mindössze közel tízezer fegyver sorozatszámát jegyezték fel, azaz még a 3 százalékát sem vették lajstromba annak a 370 251 lőfegyvernek, amelyeket az irakiak támogatására a közel-keleti országba szállítottak - tűnt ki a dokumentumból.

A Pentagon 133 millió dollárt költött a fegyverek beszerzésére, amelyeket az iraki védelmi és belügyminisztérium alakulatainak kívánt átadni, hogy elősegítse az iraki közbiztonság megteremtését.

A jelentés szerint már nem deríthető ki, hogy a hiányzó fegyvereket valaha is kiosztották-e az iraki erőknek, amelyeknek a fegyverekhez szükséges alkatrészek és műszaki leírások, valamint a megfelelően kiképzett karbantartó személyzet hiányával is meg kell küzdeniük.

Címlapról ajánljuk
Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember
Palasics Kristóf

Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember

Lendületet adhat a magyar férfi kézilabda-válogatottnak Argentína magabiztos legyőzése, a játékosok már Norvégia ellen készülnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×