eur:
394.59
usd:
364.55
bux:
73449.75
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Száz éve nyugszik Kassán II. Rákóczi Ferenc

Szlovákiában számos magyar és szlovák vezető politikus emlékezett meg a II. Rákóczi Ferenc újratemetésének 100. évfordulójáról. A kassaiak és a meghivott vendégek a Habsburg-ellenes szabadságharc vezetőjének újratemetését elevenítették fel látványos külsőségek közepette.

Az események Kassa pályaudvarán kezdődtek. Ide futott be csaknem kétszáz utassal a Rákóczi-emlékvonat, amely Budapestről indulva a fejedelem hamvait szállító szerelvény útvonalán haladt végig, Miskolc, Szerencs és Sárospatak érintésével. Az utasokat a város vezetői és több száz kassai polgár fogadta.

Az oktatási és kulturális minisztérium államtitkára az ünnepélyes fogadtatáskor hangsúlyozta: II. Rákóczi Ferenc európai léptékben gondolkodott, értette és érezte a diplomáciai kapcsolatok akkoriban kialakuló nemzetközi hálóját.

Szövetségi politikájában, tárgyalásai során a nemzetközi viszonyok figyelembe vételével kereste az önálló Magyarország helyét Európa politikai térképén - hangsúlyozta Arató Gergely.

A pályaudvarról több ezer fős menet indult a belváros felé, korhű ruhába öltözött kurucokkal, hintókkal, lovasokkal.

A színpompás felvonulást a történelmi városháza erkélyéről tekintette meg Sólyom László köztársasági elnök vendéglátói társaságában.

Az ünnepség a Szent Erzsébet székesegyházban két nyelvű, ünnepi szentmisével folytatódott, a dóm előtt Sólyom László, Frantisek Kapi, Kassa főpolgármestere és Zdenko Trebula, a Kassa megyei közgyűlés elnöke mondott beszédet.

A magyar államfő kijelentette: "a Rákóczi-szabadságharc egyik nagy tanulsága, hogy mint annak idején együtt kiálltunk értékeinkért, úgy kell ma az unión belül is, hasonló értékeket érvényesitenünk".

"Az Európai Unió ugyanis nemcsak gazdasági közösség, hanem az értékek és a jogok közössége is... Feladata, hogy ezen belül mindenkinek a jogait megvédje... Míg Rákóczi idejében nem volt nemzetiségi kérdés, ma minden hetedik uniós polgár kisebbségben él hazájában, így mindenkinek joga van saját nyelvéhez és történelméhez" - hangsúlyozta Sólyom László.

Kassán tavasszal kezdődtek meg a Rákóczi-év rendezvényei. Az  évforduló alkalmából a rodostói Rákóczi-ház pontos másaként 1906-ban itt felépített épület udvarán felállították a magyar állam adományozta, egész alakos Rákóczi-bronzszobrot, Győrffy Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész alkotását.

Címlapról ajánljuk
Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember
Palasics Kristóf

Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember

Lendületet adhat a magyar férfi kézilabda-válogatottnak Argentína magabiztos legyőzése, a játékosok már Norvégia ellen készülnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×