eur:
394.59
usd:
364.55
bux:
73449.75
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Roma telep ellen indultak rohamra Szlovéniában

Csak nagy erők bevetésével sikerült a szlovén rendőrségnek megakadályoznia vasárnapra virradó éjszaka, hogy mintegy 200 ember megrohamozza Ambrus község roma telepét.

A fővárostól 30 kilométerre fekvő község lakóinak haragját az váltotta ki, hogy szerintük a 40 fős roma közösség beszennyezi a környék lakossága által használt ivóvízforrást. A romák már a hét elején egy közeli erdőbe menekültek a többség haragja elől, majd szombaton visszatértek a telepre.

Ezt látva mintegy 200 szlovén gyűlt össze, hogy "kiürítse" a roma telepet. Szándékuk végrehajtásában csak 100 rendőrnek sikerült őket megakadályoznia.

A romákat elköltöztetik

A helyszínre érkezett Dragutin Mate belügyminiszter közvetítése nyomán a hatóság a romákat egy 90 kilométerrel távolabb eső település, Postojna külföldi bevándorlók számára fenntartott otthonában helyezte el.

A cél az, hogy 2-3 héten belül új, a falvaktól távolabb eső helyet jelöljenek ki a telepük számára, ahol "a romák zavartalanabbul élhetnek, a maguk szokásaival összhangban" - fogalmazott Mate a közszolgálati rádióban.

Az unióhoz fordul a kisebbség képviselője

Ambrus község polgármestere, Alojz Sinkovec elégedetten nyugtázta a romák távozását. A kisebbség érdekeit képviselő Zoran Grm viszont azzal fenyegetőzött, hogy panasszal fordul "az illetékes európai fórumokhoz", amiért a romákat "negyedóráig tartó tárgyalás után lakóhelyül elhagyására kényszerítették".

Grm szerint a helyi lakosság részéről megnyilvánuló hatalmas nyomás hatására "gyorsított eljárással oldottak meg egy olyan problémát, amely már 20 éve megoldatlan".

Becslések szerint 6-7 ezer roma él Szlovéniában

A legutóbbi népszámlálás alkalmával a 2 milliós Szlovénia állampolgára közül 3246 vallotta magát romának, egyes becslések szerint azonban legalább kétszer ennyien vannak.

Címlapról ajánljuk
Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember
Palasics Kristóf

Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember

Lendületet adhat a magyar férfi kézilabda-válogatottnak Argentína magabiztos legyőzése, a játékosok már Norvégia ellen készülnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×