eur:
394.65
usd:
364.74
bux:
73382.82
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Ahol a rendőrség szeretné eldönteni, milyen transzparensekkel tüntethetnek

Az erőszakba torkolló utcai megmozdulások részvevőivel szembeni keményebb fellépésre kér jogi lehetőséget a Scotland Yard, amelyet komoly bírálatok értek a dániai Mohamed-karikatúrák megjelenése utáni, szélsőséges megnyilvánulásoktól sem mentes londoni tüntetések eltűrése miatt. Baloldali lapvélemény szerint azonban a rendőrség már így is eleve mindenkit bűnösnek tart, amíg ennek az ellenkezője be nem bizonyosodik.

Tarique Ghaffur, a londoni rendőrség főparancsnok-helyettese - a legmagasabb rangú brit muszlim rendőrtiszt - vasárnap azt mondta a BBC-nek: a jelek szerint mind erősebb az a lakossági meggyőződés, hogy a Scotland Yard "indokolatlanul enyhén" lép fel a demonstrációk biztosítása során.

Ghaffur szerint ez a nézet "általános a jogkövető állampolgárok körében... minden létező társadalmi közegben".

A Scotland Yard főparancsnok-helyettese szerint, ha az emberek azt látják, hogy az erőszakos tüntetők "büntetlenül megússzák", az a Nagy-Britanniára jellemző társadalmi türelem erózióját indíthatja el.

A transzparensek szövegeit is engedélyeztetni kellene

A rendőrség által kidolgozott szigorítási tervezetben, szerepel többek között a zászlóégetés törvényi megtiltása, valamint annak tilalma, hogy a tüntetők a megmozdulásokon arcukat elfedő sállal, maszkkal vegyenek részt.

A tüntetések engedélyezési feltételeit a Scotland Yard ki akarja egészíteni a demonstráción használt táblák, transzparensek feliratainak elbírálási jogával is.

"Európa, megfizetsz, eljön a te 9/11-ed is"


Ez az igény közvetlenül kapcsolódik azokhoz a londoni tüntetésekhez, amelyeket a dán lapokban Mohamed prófétáról ez év elején megjelent karikatúrák miatt rendeztek brit muszlimok. A megmozdulásokon magasba emelt plakátok között volt olyan, amelyik a 2001. szeptember 11-i amerikai, illetve a tavaly július 7-ei londoni öngyilkos merényletek elkövetőit éltette.

Az egyik visszatérő jelszó úgy szólt, hogy "Nagy-Britannia, imádkozz, jön az újabb 7/7" - utalva az 56 emberéletet kioltó tavaly nyári öngyilkos londoni robbantássorozat dátumára. Több transzparensen az volt olvasható, hogy "Európa, megfizetsz, eljön a te 9/11-ed is", illetve az, hogy az iszlám megsértőire tömegmészárlás, lefejezés vár.

A Scotland Yardot sok bírálat érte

A Scotland Yardot annak idején számos bírálat érte, mert nem lépett fel a sokak szerint tömeggyilkosságra uszító tüntetőkkel szemben, és az első rendőrségi eljárások csak hetekkel a megmozdulások után kezdődtek.

Egy baloldali lap már így is túlzottnak tartja a rendőrségi fellépést

A legnagyobb vasárnapi baloldali brit lap, a The Observer azonban - függetlenül a Scotland Yard aznap elhangzott szigorítási javaslataitól - éppen arról írt, hogy a brit rendőrség a munkáspárti kormányzás alatt fokozatosan mindinkább kényszerítő eszközökhöz folyamodó erővé vált, és Nagy-Britannia "ma már olyan ország, ahol bárkit a legkisebb kihágásért őrizetbe vehetnek", és adatait kötelező módon betáplálhatják a kormány DNS-bankjába.

A lap által említett esetek között szerepel például, hogy kisgyerekeket vetettek alá rendőrségi kikérdezésnek, mert vadgesztenyét próbáltak leverni közterületi gesztenyefákról, egy nagymamát pedig, aki nem adta vissza a szomszéd kertből hozzá átrúgott labdát, őrizetbe vettek, DNS-mintát vettek tőle, házát alaposan átkutatták, mielőtt vádemelés vagy figyelmeztetés nélkül szabadon engedték volna.

Címlapról ajánljuk
Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember
Palasics Kristóf

Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember

Lendületet adhat a magyar férfi kézilabda-válogatottnak Argentína magabiztos legyőzése, a játékosok már Norvégia ellen készülnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×