eur:
394.26
usd:
364.41
bux:
73439.06
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Hatan meghaltak a tüntetések alatt

Egy amerikai újságírót és két mexikói férfit lőttek le pénteken a mexikói Oaxaca városában, ahol a helyi kormányzó távozását követelő baloldali tüntetők barikádokat emeltek az utcákon, és összecsaptak más fegyveresekkel. Többen megsebesültek.

A halálos áldozatok között van Bradley Roland Will amerikai újságíró, aki hetek óta küld írásos és képes beszámolót a dél-mexikói városban már ötödik hónapja tartó tüntetéssorozatról.

Lizbeth Cana, a város főügyésze a baloldali tüntetőket okolta a véres erőszakcselekményekért. Kijelentette, hogy az úttorlaszokat eltávolítani akaró fegyveresek feldühödött helyi lakosok voltak, akik csupán meg akarták védeni magukat.  

Tony Garza, az Egyesült Államok mexikóvárosi nagykövete azonban úgy vélte, hogy a rendőrség lépett fel fegyverrel.

A tüntetők szerint Ulises Ruiz kormányzó rendelte ki a fegyvereseket ellenük.

A tüntetők, akik között sok pedagógus van, öt hónapja lepték el a történelmi város utcáit, barikádokat emelve, járműveket gyújtva fel. A kormányzó távozását követelik, mondván, hivatalát csalással és erőszakot alkalmazva nyerte el a 2004-es választásokon.

A pedagógusok jobb munkakörülményeket és béremelést is követelnek.

Az elmúlt hetekben a tüntetők és a rendőrség, valamint a fegyveresek közötti összecsapásokban legalább hatan vesztették életüket.

Címlapról ajánljuk
Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember
Palasics Kristóf

Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember

Lendületet adhat a magyar férfi kézilabda-válogatottnak Argentína magabiztos legyőzése, a játékosok már Norvégia ellen készülnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×