eur:
394.26
usd:
364.41
bux:
73439.06
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

A polgári erők győztek Csehországban

A Polgári Demokratikus Párt (ODS) nagy sikerét hozta a részleges szenátusi választás Csehországban. A nem hivatalos, de már végleges eredmény szerint a 27 szenátori bársonyszékből az ODS 14 mandátumot szerzett, míg a nagy rivális, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) hatot.

A két nagy párton kívül még a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) négy, míg a kisebb pártok három mandátumot szereztek. Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM), bár a második körben három jelöltje volt, nem szerzett újabb szenátori mandátumot.

A választók a 81 tagú parlamenti felsőház egyharmadáról döntöttek. A szenátori mandátum hat éves, s a folyamatosság érdekében kétévente megújul a testület egyharmada.

A mostani választás eredménye alapján a Polgári Demokratikus Pártnak 41 mandátuma van a felsőházban, ami 81 tagú testületben egyszerű többséget jelent.

Az eddigi helyzethez képest az ODS-nek néggyel, míg a CSSD-nek öttel lesz több szenátora a parlamenti felsőházban. A két nagy pártnak együttesen most úgy a képviselőházban, mint a szenátusban is háromötödös, alkotmányozó többsége van, ami elméletben lehetővé teszi, hogy közös erővel módosítsák a választási törvényt.

A választási részvétel igen alacsony, mindössze 20,7 százalékos volt.

Címlapról ajánljuk
Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember
Palasics Kristóf

Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember

Lendületet adhat a magyar férfi kézilabda-válogatottnak Argentína magabiztos legyőzése, a játékosok már Norvégia ellen készülnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×