eur:
392.43
usd:
367.16
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Jövőre elkezdhetik az Afrika-Európa alagút építését

Már jövőre elkezdődhet a Gibraltári-szoros alatt húzódó, Afrikát Európával összekötő alagút építése, ha az előzetes mérnöki tanulmányok kielégítő eredményeket hoznak.

A marokkói és a spanyol kormány a tapasztalt svájci mérnököt, Giovanni Lombardit bízta meg a munkálatok megtervezésével. A tervek elkészülése után, már jövőre elkezdődhetnek a feltáró fúrások.

"Még csak most kezdtük a munkát, de már most látszik, hogy bonyolultabb lesz, mint a Csatorna-alagút megépítése. Mélyebb a tenger és mások a geológiai viszonyok is" - jelentette ki a vezető mérnök.

Éppen a tenger mélysége miatt nem fúrhatnak a szárazföldek közötti legrövidebb szakaszon, és figyelembe kell venni azt is, hogy ne kelljen túlságosan meredek szögben felkapaszkodnia a vonatoknak a felszínre az alagút elhagyása után.

Nagyratörő tervek

A közel 40 kilométeres iker vasúti alagút megépítése a becslések szerint 15 évet vesz igénybe. Spanyol mérnökök becslése szerint, ha nem lépnek fel váratlan nehézségek, az utasok 2025-től utazhatnak az alagútban.

Az üzleti tervek szerint az alagút első évében 9 millióan utaznak majd a kontinenseket összekötő vasúton, és 8 millió tonna árut is fuvarozhatnak.

A költségek minimum 5 milliárd euróra teszik, azonban sokak szerint a végső számla ennek a többszöröse lesz, hiszen az egyszerűbb viszonyok között megvalósított Csatorna-alagút is ennek a háromszorosába, 15 milliárd euróba került.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×