eur:
392.25
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Az asztalnál mindenki Putyin barátja szeretne lenni

Egyebek mellett az energiabiztonságról tárgyalnak az Európai Unió vezetői finnországi csúcstalálkozójukon. A vacsorán részt veszt Vlagyimir Putyin orosz elnök is, akit sürgetnek majd, hogy engedjen nagyobb teret az európai vállalatoknak az orosz energiaszektorban.

Brüsszel szeretné elkerülni, hogy Oroszország - a Gazprom energiaóriáson keresztül - különböző feltételek mellett szállítson energiát a különböző uniós tagállamoknak. Emiatt a finn elnökség arra kéri az állam- és kormányfőket, hogy "egy hangon" beszéljenek.

Mint azonban diplomaták megjegyezték, ahogy Putyin leül az asztalhoz, mindenki a legjobb barátja akar lenni. Ez még Angela Merkel német kancellárra is igaz, aki elődjénél, a jelenleg a Gazprom igazgatótanácsában helyet foglaló Gerhard Schrödernél keményebb hangon szokott tárgyalni az orosz elnökkel.

Oroszország eddig elzárkózott attól, hogy az európai cégek ugyanúgy bejussanak az orosz piacra, mint az európai energiavállalatokban részesedést szerzett orosz cégek. Moszkva annyit jelzett, hogy hajlandó foglalkozni az európai felvetésekkel.

Jó partner?

Ez számára is fontos, mivel az EU-n belül van olyan nézet, hogy Oroszország nem kiszámítható szállító, és politikai nyomásgyakorlásra használhatja fel azt a tényt, hogy az ország szolgáltatja az Európában felhasznált földgáz egynegyedét.

Moszkva igyekszik meggyőzni az európaiakat: érdekelt abban, hogy jó partnernek lássák. Az Ukrajnával, Grúziával és újabban a szövetségesének tekintett Fehéroroszországgal folytatott vita pedig arról szól, hogy piaci áron akarja adni ezeknek az országoknak az energiát - hangoztatják orosz illetékesek.

Számonkérés

A közös üzleti érdekről szóló beszédek mellett ugyanakkor Vlagyimir Putyinon számon kérhetik, hogy mit is tesznek az orosz hatóságok a Kremlt élesen bíráló Anna Politkovszkaja újságíró gyilkosának kézre kerítéséért.

Az uniós vezetők emellett aggodalmukat fejezik majd ki, amiért Moszkvának elmérgesedett a viszonya Grúziával. Oroszország - az illegális bevándorlók elleni fellépés indokával - több száz grúzt toloncolt ki az országból, egy napokig őrizetben tartott grúz állampolgár pedig meghalt az egyik moszkvai repülőtéren.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×