eur:
391.52
usd:
361.3
bux:
73416.22
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Népszavazást akar az autonómiájáról a Székely Nemzeti Tanács

Székely Nemzetgyűlés összehívásáról döntött és a Székelyföld autonómiájáról szóló népszavazás kiírását szorgalmazta a Székely Nemzeti Tanács hétvégi sepsiszentgyörgyi ülésén.

A szervezet döntéshozó testülete a Székelyföld autonómiájáról szóló népszavazás kiírását sürgette, mégpedig Románia január 1-jén esedékes európai uniós csatlakozása előtt.

Csapó I. József, a szervezet elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy még az idén ki kell írni a Székelyföld autonómiája tárgyában a népszavazást, ugyanis szerinte Románia csatlakozása után az EU tagállamai az ország belügyének tekintik majd a kérdést, ezáltal megszűnik a nemzetközi nyomásgyakorlás lehetősége. Véleménye alátámasztására a szlovákiai példát említette, mondván, hogy Európa nem reagált a magyarságot ért sérelmekre.

Csapó szerint azért ellenzik a népszavazás megszervezését a román hatóságok, mert annak eredményét figyelembe kellene venniük. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett - akárcsak a vita során több felszólaló -, hogy egy kellőképpen elő nem készített népszavazás inkább ártana az ügynek, mint használna.

Címlapról ajánljuk

Három magyar kardvívónő a legjobb 16 között

Mind a két magyar kardvívónő legyőzte olasz ellenfelét a legjobb 16 közé jutásért a párizsi olimpián, a fegyvernem női egyéni versenyében, a párizsi olimpián. Szűcs Luca 15-10-re verte Martina Crisciót, Pusztai Liza 15-12-re Michela Battistont, de ott van a nyolcaddöntőben Márton Anna is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×