eur:
391.55
usd:
361.42
bux:
73505.72
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

A baráti országokat veszélyeztetné leginkább az atomkísérlet

Ha Észak-Korea végrehajtja nukleáris kísérletét, a szomszédos országok csak abban reménykedhetnek, hogy a technológia működik. Egy meghibásodás halálos sugárzó anyagokkal szórhatja tele Északkelet-Ázsiát - figyelmeztettek japán és dél-koreai szakértők.

A japán védelmi tanulmányok intézetének vezetője arra hívta fel a figyelmet: paradox módon a sugárszennyezés elsősorban azokat az országokat érintené, amelyek baráti viszont ápolnak Észak-Koreával, mint Kína és Oroszország.

Észak-Korea azt állította, hogy csak akkor hajtja végre első nukleáris kísérletét, ha teljes egészében biztosítottak a biztonságos körülmények. Ebből arra lehet következtetni, hogy a tesztet a föld alatt hajtják végre és nem légköri robbantásra készülnek.

Diplomáciai és titkosszolgálati információk szerint az észak-koreai katonák alagutat ástak a kísérlethez Csiktong város közelében.

Egy hibátlanul végrehajtott földalatti nukleáris kísérlet nem bocsát ki a felszínre sugárzást, komoly kételyeket ébresztett viszont az észak-koreai tudósok és katonák szakértelme iránt a júliusi, ballisztikus rakétával végrehajtott kísérlet kudarca.

Címlapról ajánljuk

Három magyar kardvívónő a legjobb 16 között

Mind a két magyar kardvívónő legyőzte olasz ellenfelét a legjobb 16 közé jutásért a párizsi olimpián, a fegyvernem női egyéni versenyében, a párizsi olimpián. Szűcs Luca 15-10-re verte Martina Crisciót, Pusztai Liza 15-12-re Michela Battistont, de ott van a nyolcaddöntőben Márton Anna is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×