eur:
385.31
usd:
354.75
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Külföldi blog a tüntetésről: "nem mindenki kedves, racionális nyugdíjas"

A magyarországi események élénken foglalkoztatják a nemzetközi internetes vitafórumok közönségét is. Az egyik ilyen fórum a BBC tudósítója, Mark Mardell blogján található. Mardell interjút készített Gyurcsány Ferenccel és többször is megkérdezte, hogy miért nem mond le, ha hazudott. A hozzászólók egy jelentős része azonban értékeli a miniszterelnök vallomását, és azt szeretné, ha a saját politikusai is követnék a példát.

Mark Mardell, a BBC híroldalán található blogjában "lenyűgözően összetett" hírsztorinak nevezi a magyarországi eseményeket, és beszámol a Kossuth-téren folytatott beszélgetéseiről is.

Találkozott például egy jól öltözött párral, akik a "szépséges Balaton" környékéről jöttek, és akiket a politikai hazugság idegesített. Aztán ott vannak, akik szerint a kommunizmussal való leszámolás még nem zárult le, akik úgy érzik, hogy még mindig a régi elit kormányoz.

De nem mindenki kedves, racionális nyugdíjas - folytatja Mark Mardell. Ott van a szélsőjobb, nacionalisták, fasiszták, nevezzük bárminek őket - írja. Például egy fiatal a nyakán SS-tetoválással, egy másik pedig a Hitler nevét idéző 88-as számmal a hátán és egy csomó skinhead.

Mark Gyurcsány Ferenc megszorító csomagjával kapcsolatban visszaemlékszik arra, hogy húsz évvel ezelőtt Margaret Thatcher magyarországi útjáról tudósított, és az emberek akkor azt mondták neki, mennyire szerencsések a britek. Nehezen tudta csak elmagyarázni, hogy nem mindenki érezte magát szerencsésnek.

A bloghoz hozzászóló olvasók közül sokan értékelik, hogy Gyurcsány Ferenc bevallotta: hazudott: Van-e olyan brit politikus, aki erről lenne híres? - kérdezi Chris Farehamből, aki ugyanakkor felveti: kevés az olyan ember, aki vállalja a fájdalmat országa gazdaságának rendbetételéért.

A Rómában élő Ted szerint a hazudozás a kampányban kezdődik. Ha nem keltenének illúziókat, akkor nem lenne annyi csalódás és harag. A legtöbb ember tudja, hogy nem tökéletes világban élünk - írja.

A Hollandiából hozzászóló, de brit Jennifer szerint a választóknak is őszintébbnek kell lenniük: Nagy-Britanniában például az emberek nem fogadják el, hogy amíg nem emelik az adókat, nem lesznek jobb közszolgáltatások.

Két afrikai olvasó is véleményt mond: Kabui Kenyából a politikusok hazugságairól és félhazugságairól ír, és szerinte a polgárok igenis elfogadják az igazságot, ha azt időben bevallják. Azt viszont nem szeretik, ha megpróbálják eltussolni. Eze szerint jó lenne, ha Nigériában is olyan őszinték lennének a politikusok, mint Magyarországon. Az embereknek pedig fel kéne fogniuk, hogy akit megválasztanak, az négy évre meghatározhatja az életüket.

Mikor fogják a magyarok elfogadni, hogy van, aki a kormányra és van, aki az ellenzékre szavaz? Mikor nem akarják majd akasztófára küldeni, lekommunistázni, vagy lenácizni a másikat? - teszi fel a kérdést a Budapesten élő Mary.

John Dániából pedig filozofikusan áll a kérdéshez: A politika lényege, hogy hazudni kell a választási győzelemhez. Ha például valaki azzal kampányolna, hogy "nekünk, nyugatiaknak rosszabbul kéne élnünk, hogy a világ szegényeinek jobb legyen, és hogy óvjuk a környezetet, akkor vajon ki szavazna rá? - teszi fel a kérdést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×