INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

A szlovák kormány ismét a magyarok kárára döntött

Infostart / InfoRádió
Ellentmondásos reakciókat váltott ki a szlovák kormánynak az a döntése, amelynek alapján több pénz jut majd az északi települések finanszírozására. A Magyar Koalíció Pártja nem ért egyet a rendelettel, amely hátrányosan érinti a magyarok által lakott déli járásokat.

Már az előző Dzurinda-kormány idején rendelet született arról, hogy a természetes személyek jövedelemadójából származó bevételek elosztásánál figyelembe veszik azt is, milyen tengerszint feletti magasságban fekszik az adott település.

A 277 méternél magasabban fekvő településeket így előnyben részesítették, ám az MKP nyomására igyekeztek betartani azt az elvet, hogy ne a déli, alacsonyabban fekvő községek kárára támogassák az északi településeket.

Most viszont a Fico-kormány megváltoztatta a korábbi rendeletet, és ezzel érezhetően emelte az északi települések támogatását. A kormány a magasabb fűtésköltségekkel és a hideg miatti egyéb kiadásokkal indokolta a módosítást.

A Magyar Koalíció Pártja elfogadhatatlannak tartja a döntés indoklását.

Az MKP közleménye többek között leszögezi: bár a magasabban fekvő községeknek a téli időszakban többet kell költeniük a fűtésre és az utak karbantartására, az alacsonyabban fekvő falvaknak és városoknak viszont nyáron ugranak meg a kiadásaik.

A kormány szerint a rendelet csaknem 1.600 települést érint negatívan, de 1.300 községnek viszont érezhetően emelkedik a bevétele.

Az MKP követeli, hogy az adóbevételek elosztását ne kormányrendelet, hanem törvény szabályozza.


A címlapról ajánljuk