eur:
393.73
usd:
365.34
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A szlovák kormány ismét a magyarok kárára döntött

Ellentmondásos reakciókat váltott ki a szlovák kormánynak az a döntése, amelynek alapján több pénz jut majd az északi települések finanszírozására. A Magyar Koalíció Pártja nem ért egyet a rendelettel, amely hátrányosan érinti a magyarok által lakott déli járásokat.

Már az előző Dzurinda-kormány idején rendelet született arról, hogy a természetes személyek jövedelemadójából származó bevételek elosztásánál figyelembe veszik azt is, milyen tengerszint feletti magasságban fekszik az adott település.

A 277 méternél magasabban fekvő településeket így előnyben részesítették, ám az MKP nyomására igyekeztek betartani azt az elvet, hogy ne a déli, alacsonyabban fekvő községek kárára támogassák az északi településeket.

Most viszont a Fico-kormány megváltoztatta a korábbi rendeletet, és ezzel érezhetően emelte az északi települések támogatását. A kormány a magasabb fűtésköltségekkel és a hideg miatti egyéb kiadásokkal indokolta a módosítást.

A Magyar Koalíció Pártja elfogadhatatlannak tartja a döntés indoklását.

Az MKP közleménye többek között leszögezi: bár a magasabban fekvő községeknek a téli időszakban többet kell költeniük a fűtésre és az utak karbantartására, az alacsonyabban fekvő falvaknak és városoknak viszont nyáron ugranak meg a kiadásaik.

A kormány szerint a rendelet csaknem 1.600 települést érint negatívan, de 1.300 községnek viszont érezhetően emelkedik a bevétele.

Az MKP követeli, hogy az adóbevételek elosztását ne kormányrendelet, hanem törvény szabályozza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×