INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

A szlovák kormányprogramban nincsenek magyarok

Infostart / InfoRádió
Nincs arra garancia, hogy az elmúlt nyolc év kedvező szlovákiai kisebbségpolitikája a Fico-kormány alatt is folytatódni fog - fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Tudományos Akadémia Nemzeti-Etnikai Kisebbségkutató Intézetének igazgatója. Szarka László történész elmondta, az új szlovák kormányprogram csak általánosságban beszél a kisebbségekről, konkrétan nem is nevezi meg a magyarokat.

A szlovák kormányprogram igyekszik az általánosságok szintjén maradni, elsősorban a kisebbségi kultúrát hangsúlyozva. A kisebbségi ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes, Dusan Caplovic pedig nyilatkozataiban egyre inkább azt hangsúlyozza, hogy a multietnikus Szlovákiában minden kisebbségnek meg kell adni azt, ami jár - mutatott rá a Nemzeti-Etnikai Kisebbségkutató Intézet igazgatója.

Szarka László történész szerint ez utóbbi kijelentésben benne van az a csapdahelyzet, hogy esetleg a kis lélekszámú német, bolgár és horvát kisebbségek kerülnek majd kedvezőbb helyzetbe Szlovákiában.

Az MKP már nem partner a kisebbségpolitikában

A másik nagy veszélyt abban látja a kisebbségkutató, hogy a Magyar Koalíció Pártját nem tekinti az új szlovák kormány partnernek a kisebbségpolitika alakításában.

Egyetlen kedvező jel van, az hogy kezdettől fogva hangsúlyozzák: a kisebbségi kultúrákra szánt idei 160 millió koronás, azaz közel 1 milliárd forintos költségvetést meg kívánják tartani, de az elosztása persze változhat - tette hozzá Szarka László.

A gazdasági tervek elriasztják a befektetőket

Az új szlovák kormány azonban nem csak a magyar kisebbség, de az egész ország számára egyfajta bizonytalanságot jelent, legalábbis gazdasági szempontból - derült ki a történész szavaiból.

Szarka László szerint a kormányprogramban szereplő többkulcsos adórendszer bevezetése, a nyugdíjemelés, amelynek egyelőre nem látszik a fedezete a költségvetésben, illetve az állam gazdasági szerepének növelése ugyanis már láthatóan kezdi elriasztani azokat a külföldi befektetőket, akiknek köszönhetően Szlovákiának az elmúlt néhány évben sikerült felzárkóznia a térség többi országához.A címlapról ajánljuk