INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Medúzaroham a Földközi-tengeren

Infostart / InfoRádió
A Földközi-tengeren egyre több helyen okoznak gondot a medúzák. A száraz, meleg idő miatt a spanyol, az észak-Afrikai és a szicíliai partok közelében jelentősen megnőtt a csalánozók jelenléte. Szakemberek szerint ráadásul a tengeren tapasztalható túlhalászat miatt a medúzák természetes ellenségeinek száma is jelentősen megcsappant.

Több spanyolországi strandot is be kellett zárni, mert a part menti vizekben rengeteg medúza jelent meg. Hasonlóan rossz a helyzet Szicíliában és az Észak-Afrikai partoknál is.

A jelentések szerint a Földközi-tenger térségében több mint 30 ezer fürdőzőt csíptek meg a medúzák. Tengerbiológusok szerint az általában a nyílt vizeket kedvelő csalánozók a száraz, meleg levegő miatt jelentek meg a part menti vizekben. Ráadásul az édesvizű folyók hozama is kisebb, így a tenger is jóval sósabb.

Egyre kevesebb az ellenségük

A Földközi-tengeren gondot jelent a túlhalászat is, ami azt eredményezi, hogy a medúzák természetes ellenségeiből, mint amilyen a tonhal, vagy a tengeri teknős, egyre kevesebb van. A csalánozók így könnyebben szaporodnak el.

A csalánozó csípése nem halálos, de rendkívül kellemetlen. A medúzacsípés, az arra érzékenyeknél erős allergiás rohamot válthat ki. Csalánsejtjeiben termelődő mérget nem csak védekezésre, hanem táplálékszerzésre is használja.

A medúzák szervezetének 95-97%-át víz alkotja. 5-10 milliméteres nagyságtól, akár tányérméretűekre is nőhetnek. Minden tengerben honosak, sőt, édesvízi fajaik is vannak.


A címlapról ajánljuk