eur:
394.28
usd:
365.03
bux:
65607.2
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Medúzaroham a Földközi-tengeren

A Földközi-tengeren egyre több helyen okoznak gondot a medúzák. A száraz, meleg idő miatt a spanyol, az észak-Afrikai és a szicíliai partok közelében jelentősen megnőtt a csalánozók jelenléte. Szakemberek szerint ráadásul a tengeren tapasztalható túlhalászat miatt a medúzák természetes ellenségeinek száma is jelentősen megcsappant.

Több spanyolországi strandot is be kellett zárni, mert a part menti vizekben rengeteg medúza jelent meg. Hasonlóan rossz a helyzet Szicíliában és az Észak-Afrikai partoknál is.

A jelentések szerint a Földközi-tenger térségében több mint 30 ezer fürdőzőt csíptek meg a medúzák. Tengerbiológusok szerint az általában a nyílt vizeket kedvelő csalánozók a száraz, meleg levegő miatt jelentek meg a part menti vizekben. Ráadásul az édesvizű folyók hozama is kisebb, így a tenger is jóval sósabb.

Egyre kevesebb az ellenségük

A Földközi-tengeren gondot jelent a túlhalászat is, ami azt eredményezi, hogy a medúzák természetes ellenségeiből, mint amilyen a tonhal, vagy a tengeri teknős, egyre kevesebb van. A csalánozók így könnyebben szaporodnak el.

A csalánozó csípése nem halálos, de rendkívül kellemetlen. A medúzacsípés, az arra érzékenyeknél erős allergiás rohamot válthat ki. Csalánsejtjeiben termelődő mérget nem csak védekezésre, hanem táplálékszerzésre is használja.

A medúzák szervezetének 95-97%-át víz alkotja. 5-10 milliméteres nagyságtól, akár tányérméretűekre is nőhetnek. Minden tengerben honosak, sőt, édesvízi fajaik is vannak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Hatalmas logisztikai csarnokot épít Debrecen mellett egy belga-magyar fejlesztő

Hatalmas logisztikai csarnokot épít Debrecen mellett egy belga-magyar fejlesztő

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 négyzetméter alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar vármegyei székhely térségében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×